X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova ar putea readuce acasă gastarbeiterii, în beneficiul statului (FOTO/VIDEO)

10 dec. 2014,, 13:45   Economie
7513 7
Foto: noi.md
„În Marea Britanie, unde am muncit timp de cîţiva ani, este o regulă: cheltuieşte banii acolo unde locuieşti. Am fost norocos să urmez acest principiu”, a mărturisit pentru NOI.md Lilian Andrieş, antreprenor din comuna Truşeni, municipiul Chişinău.

Tînărul a relatat că a muncit cîţiva ani în Anglia şi a reuşit să adune nişte bani. Ocazional el a aflat acum cîţiva ani de la cunoscuţi că în Moldova a demarat proiectul public PARE 1+1, care îi încurajează pe cetăţenii ţării să investească banii în propria afacere, astfel ca fiecare leu investit de antreprenor va fi suplinit de Guvern cu un leu din propriul buget. Acest lucru i-a trezit interesul şi antreprenorul a devenit unul dintre primii beneficiari ai programului.

Nu prea şi-a bătut capul unde să investească banii: în satul lui locuiesc peste 10 mii de cetăţeni, iar, din cauza lipsei unei săli de festivităţi, nunţile şi cumetriile se făceau la Chişinău. În centrul satului demult timp stătea abandonat şi se dărîmă un centru comercial de pe vremuri sovietice. În el Lilian a şi investit propriii 20 de mii de lei, statul a adăugat aceeaşi sumă şi foarte curînd localnicii mulţumiţi au apreciat comodităţile, calitatea înaltă a deservirii şi preţul la serviciile prestate de Andrieş, care s-au dovedit a fi acceptabile, în comparaţie cu preţurile la restaurantele din capitală.

„În procesul de construcţie, deoarece a fost chiar aşa – de la vechea clădire au rămas doar pereţii, ne-am străduit să ne mulţumim doar cu propriile forţe, dar dacă angajam pe cineva, atunci numai pe localnici. Mi-a plăcut foarte mult regula engleză: cheltuieşte acolo unde locuieşti. Şi drept răspuns, localnicii mulţumiţi organizează festivităţile în sala mea de ceremonii”, a comunicat antreprenorul.

„Din cauza tradiţiilor naţionale de a desfăşura evenimente festive doar în afara postului, activitatea mea este oarecum limitată. Dar şi aici specialiştii proiectului PARE 1+1, ca şi la perfectarea documentelor contabile, mi-au venit în ajutor şi mi-au acordat asistenţă în stabilirea relaţiilor cu organizaţiile specializate în organizarea diverselor seminare şi forumuri de afaceri. Şi iată că afacerea s-a pornit: la noi este mai ieftin şi departe de zgomotul din oraş”, a reamintit interlocutorul.

„Eu le-aş recomanda autorităţilor să extindă astfel de proiecte: va avea de cîştigat atît statul, cît şi cetăţenii. În loc să caute investiţii străine, mai bine e să creeze condiţii pentru antreprenorii autohtoni, iar ei vor găsi bani. Nici nu vă imaginaţi ce fericire este să trăieşti şi să cîştigi decent în Patrie, lîngă cei dragi şi apropiaţi”, a conchis Andrieş.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?