X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: Uraniu-238 se foloseşte în producţii speciale

10 dec. 2014,, 12:45   Societate
3546 1
Foto: newsmoldova.ru
Uraniul-238, adus în Moldova de contrabandişti, este un metal greu, folosit în producţii speciale în Ucraina şi Rusia, a relatat agenției "Infotag" vicedirectorul Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Cornel Gherman.

Potrivit lui, funcţionarea reactoarelor nucleare este asigurată de uraniu-235, iar uraniul-238 este "un metal foarte scump, care se foloseşte, de exemplu, la producerea tancurilor americane, sporind la maximum rezistenţa blindajului".

"Astfel de linii de producere, cu siguranţă, sînt în Rusia şi Ucraina. La timpul său, anume de la uzinele ucrainene erau livrate piesele pentru turbinele avioanelor supersonice MIG şi SU, aflate în dotarea armatei Federației Ruse şi activ vîndute în toată lumea", a spus savantul, adăugînd că în Moldova demult nu mai există astfel de linii de producere, nici specialişti care ar estima corect costul substanţelor similare uraniului-238, dar şi modul în care trebuie asigurată securitatea transportării acestora.

"Nu avem specialişti care ar putea să transporte în siguranţă metalul greu, iar oamenii care s-au decis să o facă, evident, nu înţelegeau cu ce au de a face", presupune fizicianul.

Fostul viceministru al Afacerilor Interne Boris Muravschi este convins că contrabandiştii arestaţi erau ghidaţi de un singur gînd – de a se îmbogăţi.

"Este un sentiment copleşitor, care s-a stabilit în societatea moldovenească modernă nu fără participarea autorităţilor. Atît timp cît unii se află la limita sărăciei, iar alţii conduc instituţii de stat din salonul automobilului marca Bentley, astfel de cazuri vor avea loc cu regularitate", a opinat el, specificînd că Moldova este doar un teritoriu de tranzit pentru astfel de substanţe periculoase, care, apropo, este prost controlat.

"Substanţele radioactive continuă a fi solicitate. Sînt forţe care doresc să creeze un analog al bombei atomice sau să obţină o sursă independentă de energie. Şi poftim rezultatul – transportă ceea ce nu este bine protejat. Mie personal, de repetate ori în ultimii ani mi s-a propus să cumpăr ceva, să creez o "fereastră" şi în genere să "contribui" la transportarea a tot felul de substanţe radioactive. Nu există probleme cu poliţiştii corupţi. Atît în Moldova, cît şi în Germania şi Rusia contează doar costul transportării", este convins generalul de poliţie.

El nu este mirat de faptul că poliţiştii au dat de organizatorii transportării substanţei periculoase.

"Cînd cineva caută cumpărători, metode de transportare, el pune întrebări, se interesează. Dacă Ministerul de Interne mai are o reţea de agenţi, rezultatul nu s-a lăsat aşteptat", a spus Muravschi, subliniind că încercări de acest gen vor continua, întrucît "populaţia noastră nu mai are nici un principiu moral, iar statul nu este capabil să asigure funcţionarea normală a organelor de stat şi a celor de forţă", a conchis Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?