Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Energetica Transnistriei poate ajunge în stare de şoc

9 dec. 2014,, 16:30   Economie
5850 3
Foto: novostipmr.com
Reformele din sectorul energetic al Ucrainei şi Moldovei, desfăşurate la îndemnul Uniunii Europene, pot duce la faptul că în perspectivă pe termen mediu energetica Transnistriei nu va avea loc pe piaţa energetică regională. Opinia a fost exprimată de expertul tiraspolean Evgheni Celeadin.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că acum, "avînd în vedere deficitul de energie electrică din Ucraina, inclusiv regiunea Odesa, poate fi reluat importul de la CTE Cuciurgan, acest lucru subînţelegînd impozite suplimentare la bugetul Transnistriei de la principalul exportator".

"Dar acest fapt nu rezolvă problemele din perspectivă pe termen mediu şi lung. Ucraina şi Moldova, sub patronatul UE şi SUA, şi pe viitor vor căuta împreună posibilitatea de a reduce influenţa energetică a Rusiei în Europa de Sud-Est şi intrarea în sistemul energetic vestic", consideră expertul.

El a menţionat astfel de pericole pentru energetica transnistreană ca reducerea sistematică a volumelor de livrare a gazelor ruseşti în Ucraina pe parcursul ultimilor opt ani şi crearea în UE a unui sistem energetic comun, care ar permite efectuarea reversului şi ajutorul reciproc.

"Dacă în următorii cîţiva ani Transnistria va putea fi calmă, atunci către 2020 sistemul ei energetic riscă să ajungă în stare de şoc: sau va trebui izolat sistemul energetic, ceea ce este foarte costisitor, sau integrat în sistemul energetic vestic, ceea ce este puţin probabil din punct de vedere politic, mai ales că acest lucru subînţelege "tarife europene medii", a constatat expertul într-un interviu pentru agenţia rusă de presă "Регнум".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?