Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Iaşii şi Unghenii vor fi uniţi cu o autostradă modernă?

9 dec. 2014,, 13:45   Economie
3565 2

Foto: constructionshows.com

Transportatorii din România optează pentru construcţia cît mai grabnică a autostrăzii Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni, considerînd-o drept un proiect prioritar pentru autorităţile române, relatează NOI.md.

Potrivit mediilor de informare române,acest fapt l-a declarat Federaţia Operatorilor de Transport din România în cadrul unui apel adresat prim-ministrului României, Victor Ponta, şi ministrului român al Transporturilor, Ion Rusu, solicitînd includerea autostrăzii „Moldova” (Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni) în Master planul general de transport (MPGT).

Ei au menţionat că construcţia acestui drum va contribui la crearea noilor locuri de muncă, creşterea turismului şi exportului, precum şi va facilita apropierea regiunii Moldovei, dar şi a Republicii Moldova de restul ţării, în ceea ce priveşte transportul rutier şi nivelul de trai.

Transportatorii români consideră că fără şoseaua vizată regiunea Moldova va rămîne condamnată la sărăcie, iar edificarea acestei autostrăzi va contribui la crearea unui traseu de importanţă europeană, prin traversarea munţilor Carpaţi, conectarea României şi Ungariei cu Republica Moldova şi Ucraina şi scurtarea rutei europene Est-Vest, la nivel de autostradă, cu peste 300 de kilometri.

Beneficiile construcţiei acestei autostrăzi care ar lega regiunea de est a Uniunii Europene de regiunea de vest, cu tranzitul prin România, ar implica o creştere cu circa 30 la sută a turismului şi a locurilor de muncă şi o majorare cu aproximativ 3 la sută a exporturilor. Autostrada Tîrgu Mureş-Iaşi-Ungheni ar însemna o îmbunătăţire exponenţială de 50-60 la sută a reţelei de transporturi a României.

Ex-ministrul transporturilor al României Dan Şova a menţionat că proiectul de construcţie a autostrăzii Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni ar putea fi finanţat din fonduri europene, precum şi cu mijloacele obţinute de la încasarea accizelor la combustibil. Totodată, lucrările de construcţie ar putea începe în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?