Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Contrabandă cu uraniu în Moldova

9 dec. 2014,, 11:15   Societate
2945 0

Foto: obiectivbr.ro

Percheziţii pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii au descoperit o grupare formată din 11 membri care făcea contrabandă cu uraniu.

Şapte persoane au fost reţinute şi se află în arest, iar alţi patru membri sînt daţi în căutare. Aceștia au vîrstele cuprinse între 32 și 75 de ani, sînt locuitori ai municipiului Chișinău, Orhei și Edineț. Sînt persoane care au cunoştinţe speciale în domeniul substanţelor radioactive, dar care nu sînt militari profesionişti.Reţinuţii şi-au recunoscut vina.

În investigaţie a fost implicat şi Biroul Federal de Investigaţie al Statelor Unite (FBI), care a confirmat că substanţa descoperită este radioactivă.

Substanţa a fost adusă cu trenul în luna ianuarie, în Moldova, din Rusia, iar la moment a fost exclusă din circuitul civil. Poliţia a confiscat 200 de grame de uraniu, un kilogram de mercur, dar şi un kilogram de material solid de origine neorganică neidentificat, care emană emisii radioactive. Suspecţii cereau1,6 milioane de euro pentru întreaga cantitate de uraniu.

"Sînt cazuri farte rare. Nu s-au auzit despre astfel de întîmplări în Europa. Materialul radioactiv poate fi folosit pentru producerea bombelor murdare", a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Ion Bodrug.

Oamenii legii au explicat că o bombă murdară poate contamina cu radiaţie oameni şi obiecte la diferite raze. Scopul traficanţilor nu era să confecţioneze astfel de bombe, ei fiind interesaţi doar de obţinerea profitului.

Suspecţii schimbau permanent locaţia substanţei: la Chişinău, Orhei şi Edineţ.

Cu referire la acest caz, deputatul Mihai Godea a declarat că speră că "Moldova va scăpa de această faimă tristă ca fiind ţară de tranzit pentru contrabanda cu substanţe radioactiove". "Pe măsură ce astfel de acţiuni vor fi deconspirate mai des, capii unor astfel de reţele ar putea renunţa la Moldova ca teritoriu de tranzit şi ar putea să nu mai depună efort în acest sens", a spus legislatorul.

Publika.md precizează că, la sfîrşitul lunii iunie 2011, în centrul capitalei, au fost reţinute alte cinci persoane bănuite de contrabandă cu substanţe radioactive. Acestea intenţionau să vîndă un kilogram de uraniu contra sumei de 32 de milioane de euro, dar au fost condamnate îmn mai 2012 la diferite termene de detenţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?