Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ciornîi intenţionează să candideze la postul de primar al Chişinăului

8 dec. 2014,, 14:00   Politică
10823 8
Foto: businessclass.md
Businessmanul Nicolae Ciornîi, în vîrstă de 65 de ani, ale cărui active sînt evaluate la 400 de milioane de euro, a declarat că doreşte să candideze în 2015 la postul de primar general al Chişinăului.

Potrivit agenţiei "Infotag", această intenție el și-a anunțat-o la şedinţa clubului de presă "Rezonanţă socială".

"Ştiu ce aş putea face în postul de primar. Acum mă plictisesc puţin în businessul meu", a recunoscut Ciornîi, care încă cu cinci ani în urmă a fost vicepreşedinte al companiei petroliere "Lukoil", coordonînd proiectele companiei peste hotarele Rusiei şi avînd în subordonare peste 20 de mii de angajați din 26 de ţări ale lumii.

Businessmanul nu este speriat de faptul că la acest post aspiră actualul primar Dorin Chirtoacă, Igor Dodon şi Serafim Urechean.

"Nu am întrebări la adresa lui Chirtoacă, a făcut ce a putut, iar ceilalţi doi pretendenţi sînt camarazii mei", a spus Ciornîi, recunoscînd că atunci cînd l-a felicitat pe liderul socialiştilor, Igor Dodon, în legătură cu rezultatele pe care PSRM le-a obţinut la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, i-a spus despre intenţia de a deveni primar al capitalei.

Potrivit businessmanului, iniţial liderul socialiştilor a spus că PSRM va înainta o candidatură la alegeri, dar apoi a adăugat că va candida personal.

Ciornîi a spus că înţelege că fără sprijin politic este dificil şi practic imposibil de sperat la victorie în Chişinău.

"Voi vorbi cu politicienii. Dar la alegeri voi merge singur, nu am o altă variantă. Voi îndemna oamenii să mă susţină, promiţînd că împreună vom face tot pentru a transforma oraşul, în care locuim noi, părinţii şi copiii noştri", a spus el.

Ciornîi afirmă că Chişinău anterior a fost un oraş frumos, iar acum capitala Moldovei "ne strică imaginea".

"Avem rîul Bîc, care încă mai poate fi transformat într-un loc minunat pentru odihnă şi plimbări pentru orăşeni şi oaspeţi ai capitalei. Sînt în stare să realizez acest lucru, dacă oamenii vor avea încredere în mine şi-mi vor încredinţa Chişinăul", a spus el.

Potrivit lui Ciornîi, el intenţionează să servească doar locuitorilor Chişinăului, nu partidele.

"Pentru orice stat cele mai importante sînt trei aspecte: oamenii trebuie hrăniţi, încălziţi şi protejaţi. Nu vreau să fiu ministru, premier sau preşedinte", a recunoscut Ciornîi.

Vorbind despre vectorul de dezvoltare a politicii externe a Republicii Moldova, el a atras atenţia la faptul că ţara nu are un concept şi strategie de dezvoltare.

"La noi fiecare guvernare se gîndeşte doar la modul în care să se menţină mai mult la putere, nu ce trebuie de făcut pentru ţară şi cetăţenii ei", a remarcat Ciornîi.

În opinia businessmanului, pentru Moldova este important să decidă şi să înţeleagă că nu poate fi în UE sau Uniunea Vamală.

"Oamenii sînt minţiţi, li se promit multe. UE este bine, dar cordonul ombilical şi aţa relaţiilor economice strînse nu au fost rupte cu Rusia şi Uniunea Euroasiatică", a subliniat businessmanul.

Fiind întrebat unde este locul Moldovei, în care formaţiune – Uniunea Europeană sau Vamală, Ciornîi a comparat Moldova cu un viţel care trebuie să se alăpteze de la diferite vaci.

"Trebuie să avem înţelepciunea şi voinţa politică pentru a ne înţelege cu toţi, cum o fac ţări ca Elveţia sau Luxembourg. Nu avem nevoie de extreme. Avem ce lua din Uniunea Europeană, dar am semnat tot cu ea, fără a ne înţelege în privinţa multor poziţii, iar acum nu ştim ce să facem cu fructele şi legumele noastre, deoarece livrările în Est ne sînt interzise", a spus Nicolai Ciornîi.

Totodată, el a remarcat că urmările situaţiei actuale vor afecta viitorul complexului agroindustrial, deoarece agenţii economici din ramură nu cîştigă bani, respectiv, nu-i investesc în dezvoltarea businessului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?