Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova (FOTO)

8 dec. 2014,, 11:30   Societate
5329 0
Foto: noi.md
La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Marea Britanie și din Germania, ce ar putea inspira Moldova.

Rodica Socolov, Londra

Birocrația ordonată:
Înainte de toate, aş vrea să ştiți că în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord birocrația este mai mare decât în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, lucrurile sunt foarte bine puse la punct. Această situație nu-ți permite să ocoleşti legea şi, în acelaşi timp, îți dă certitudinea că drepturile tale vor fi respectate tot în conformitate cu buchea legii.

Patrimoniul istoric: Britanicii au o atitudine foarte grijulie față de patrimoniul lor istoric - şi nu este vorba doar de muzee. Clădirile cu valoare istorică, ridicate acum sute de ani, nu se demolează şi nici nu se dau cu var, ci se restaurează - cel puțin, în exterior - după „chipul” de odinioară. La fel, bisericile - care nu se mai bucură de aceeaşi popularitate ca în trecut - sunt conservate în sectorul privat. Acest lucru permite salvarea lor de la ruinare, dar şi revitalizarea lor, transformându-le în „gazdele” unor concerte în scopuri caritabile ori în policlinici stomatologice şi chiar în restaurante.

Libertatea personală: În Marea Britanie oamenii au o atitudine deosebită față de libertatea personală. Neamestecul în viața privată este un element cultural pe care îl respectă toți, de la mic la mare. Aceasta îți dă şansa de a te simți liber ca personalitate, dar şi te obligă să-i accepți aşa cum sunt pe alții.

Mass-media: Cetățenii britanici şi mass-media de aici reacționează într-un mod militant, atunci când iese la iveală faptul că un demnitar şi-a permis un comportament neadecvat funcției pe care o deține. În astfel de cazuri singura soluție este ca persoana să-şi dea dimisia. Demnitarul poate fi reabilitat, dar până se stabilesc dovezile pro sau contra, înlăturarea din funcție e evidentă.

Testarea cunoştințelor: În instituțiile educaționale din Regatul Unit al Marii Britanii, examenele sunt conduse de supraveghetori, care au grijă ca procesul de examinare să corespundă regulilor stabilite. Înainte de toate, ele trebuie să fie echitabile pentru toți - şi pentru cei cu dizabilități locomotorii ori de însuşire a materiei, şi pentru cei dezavantajați din cauza altor motive serioase. Cert este că la examene nimeni nu încearcă să copieze. Scriu ce ştiu ori părăsesc sala, pentru a reveni, atunci când li se va oferi o altă şansă.

Integrarea persoanelor defavorizate: Şi dacă v-am vorbit de cei dezavantajați, atunci mai e ceva de menționat. În oraşele şi comunele din Marea Britanie statul, societatea civilă şi oamenii de rând oferă persoanelor cu dizabilități mult suport, pentru integrarea lor deplină în societate.

Non-discriminarea: În societatea britanică, orice fel de discriminare - pe motive de dizabilitate, vârstă, religie, sex ori orientare sexuală, căsătorie ori relație de parteneriat civil, graviditate, maternitate ori paternitate, rasă, inclusiv culoare a pielii, naționalitate, etnie, origine - este condamnabilă.

Bibliotecile publice: Aceste instituții sunt adevărate oaze cu impact pozitiv. Pentru că sunt accesibile, gratis, tuturor şi pentru că le oferă oamenilor de diferite vârste posibilitatea de a se dezvolta intelectual ori profesional, de a găsi soluții necesare atunci când sunt, de exemplu, în căutare de muncă ori dacă pur şi simplu vor să discute despre interesele lor comune. Bibliotecile publice organizează evenimente pentru adulți şi copii, dețin colecții bogate de cărți, materiale video şi audio, ziare, reviste, cât şi resurse on-line. Acolo poți avea acces la internet şi chiar la cursuri ori la consultații specializate.

Tehnologiile şi inovația: În țara în care, la sfârşitul secolului 18, s-a declanşat revoluția industrială, astăzi se pune un accent deosebit pe avansarea tehnologiilor şi încurajarea inovațiilor în folosul societății. Marea Britanie, în acest fel, se califică printre țările care investesc cele mai multe resurse umane şi materiale în cercetare şi ştiință, în diverse domenii.

Măcar un hobby: Nu în cele din urmă, în Marea Britanie oamenii sunt încurajați să aibă măcar un hobby şi să participe la acțiuni de caritate şi de voluntariat. Fără acestea rişti să nu fii văzut drept o personalitate integră.

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova

Diana Zamurca, Berlin

Protejarea spațiilor verzi:
Toți copacii din Berlin sunt numerotați. Amplasarea lor este permanent urmărită prin satelit, astfel că un copac poate fi defrişat doar de către serviciile speciale şi doar atunci când încurcă, într-un oarecare fel. Pentru tăierea ilegală a unui arbore poți ajunge la închisoare.

Sortarea gunoiului: Ar fi minunat ca la Chişinău, ca şi la Berlin, atunci când mergi la magazin, să plăteşti o taxă pentru PET-uri (sticle de plastic - n.r.) pe care - dacă ulterior aduci PET-urile la reciclare - să ți-o poți returna. Astfel, Moldova nu ar mai fi plină de aceste recipiente dăunătoare. La Berlin o poți face la orice supermarket. Berlinezii vin cu pungile pline cu PET-uri, le restituie, îşi iau banii, apoi fac cumpărături. Un PET costă 0,25 euro.

Animalele fără adăpost: Nu există la Berlin pisici sau câini maidanezi. Nu am văzut niciun animal fără adăpost. La Chişinău, deşi problema e stringentă, nimeni nu întreprinde nimic. Germanilor le plac animalele de companie, care sunt foarte multe. Dar şi responsabilitatea pe care o poartă față de ele e mare.

Şoferii şi pietonii: Germanii - fie că se află pe post de şoferi, fie de pietoni - sunt foarte respectuoşi în trafic. Un gest de mulțumire, făcut cu mâna, este indispensabil în orice situație, chiar şi atunci când cedezi trecerea (indiferent dacă eşti sau nu obligat de regulament s-o faci). Iar cea mai mare prioritate o au bicicliştii. O mamă cu doi sau trei copii, de exemplu, poate să circule cu bicicleta în deplină siguranță, ducându-şi copiii la grădiniță sau la şcoală.

Parcările cu plată: Acestea sunt inevitabile într-o capitală europeană cu un număr mare de vehicule. Dar ordinea este la ea acasă în Berlin, datorită taxei pentru parcare, dar şi programului conform căruia ai dreptul să-ți laşi maşina. Berlinul are circa patru milioane de locuitori - o Moldovă întreagă -, şi asta fără mulțimea de turişti. Totuşi, la Berlin nu vezi o maşină parcată aiurea.

Publicitatea stradală: Pe străzile capitalei germane nu veți vedea panouri publicitare imense. Dar veți vedea monumente, iluminat public, blocuri fără anexe, piste pentru biciclişti şi trotuare, toate aranjate într-un puzzle ideal.

Transportul public: Pentru un oraş atât de mare şi aglomerat ca Berlinul, sistemul transportul public este de-a dreptul ideal. Tramvaiul sau metroul (la Berlin se numesc S-Bahn şi U-Bahn) niciodată nu va întârzia nici cu un minut, iar în orele de vârf nu vei avea parte de arhicunoscutele îmbulzeli din microbuzele Chişinăului. Mai mult, pe timp de noapte, transportul public circulă cu anumite intervale de timp. Fie că e ora 2.00 sau 4.00 dimineața. Prețul unui tichet la orice tip de transport orăşenesc este 2,6 euro. Un tichet este valabil timp de două ore. Tichetul pentru o zi întreagă costă 6,7 euro.

Sportul: Germanii, ca şi majoritatea europenilor, aleargă. Îi vezi alergând pe mal de lac sau de-a lungul râului, în parc sau lângă casă, pe orice anotimp şi la orice oră. Este un hobby care pentru mulți berlinezi e adevărat stil de viață.

Posibilitățile persoanelor cu dizabilități: Uneori îmi pare că persoanele cu nevoi speciale au mai multe posibilități decât ceilalți. În pofida greutăților cu care se confruntă, aceşti oameni pot duce un mod de viață ca şi ceilalți. Au acces oriunde, se pot deplasa peste tot şi se pot bucura de viață. Nu există preconcepția că, dacă eşti cu nevoi speciale, eşti limitat în anumite lucruri.

Lucruri simple: Locuitorii Berlinului apreciază lucrurile simple, se bucură de ele şi nu îşi irosesc viața pe grandoare sau lux. Drept care nici nu au frământările şi neîmplinirile pe care le au mulți dintre moldoveni. Iau viața mai uşor, dar trăiesc momente de neuitat şi asta îi ajută să fie mai fericiți.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?