Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Scăderea bruscă a rezervelor valutare ale Moldovei

6 dec. 2014,, 14:15   Economie
10299 5
Foto: nistru.net
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei s-au redus brusc, micşorîndu-se doar în ultima săptămînă de referinţă cu 176,8 de milioane de dolari sau cu circa 7 la sută, iar diminuarea lor totală de la începutul anului cu peste 450 de milioane de dolari a depăşit creşterea înregistrată în întregul an trecut, şi astfel, rezervele valutare ale BNM a ajuns la valoarea indicilor înregistraţi în anul 2012, relatează NOI.md. Acest fapt îl denotă datele, prezentate de BNM, potrivit cărora la data de 28 noiembrie curent activele oficiale de rezervă au însumat 2 miliarde 366,8 de milioane de dolari, pe cînd o săptămînă în urmă ele se estimau la 2 miliarde 543,6 de milioane de dolari.

Astfel, doar în luna noiembrie curent rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei au scăzut cu 283,3 de milioane de dolari, iar în total de la începutul anului ele s-au micşorat cu 453,8 de milioane de dolari sau cu 16,1 la sută. Totodată, reducerea rezervelor valutare ale BNM în acest an a fost mai semnificativă, decît creşterea lor în anul trecut, cînd activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale au crescut timp de un an cu 305,6 de milioane de dolari sau cu 12,2 la sută, totalizînd la finele lunii decembrie 2 miliarde 820,6 de milioane de dolari, înregistrînd astfel un maxim istoric absolut.

De menţionat că cea mai mare reducere a rezervelor valutare ale BNM a fost înregistrată în luna noiembrie curent, cînd ele au scăzut cu 283,3 de milioane de dolari. Pînă atunci luna în care s-a înregistrat diminuarea record a rezervelor valutare ale BNM se considera februarie, cînd acestea s-au micşorat faţă de luna precedentă cu 72,68 de milioane de dolari.

BNM va prezenta în curînd informaţii detaliate cu privire la evoluţia activelor oficiale de rezervă în noiembrie. În opinia unor experţi, diminuarea bruscă a rezervelor valutare ale BNM în luna trecută ar putea fi legată de acordarea de aceasta a unei sume mari de mijloace pentru susţinerea Băncii de Economii, care se confruntă cu probleme serioase vizavi de lichiditatea curentă şi suficienţa capitalului, şi asupra căreia a fost instituită administrarea specială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?