X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Cine va conduce Parlamentul şi Guvernul?

6 dec. 2014,, 11:15   Politică
27441 27
Foto: moldnews.md
Cele trei partide care au trecut în parlament: PLDM, PDM şi LP – au iniţiat săptămîna curentă negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare şi partajarea funcţiilor. Potrivit datelor NOI.md, liderii politici discută în prealabil următoarea configurare a posturilor.

Se presupune că pentru început liderul liberal-democraţilor Vlad Filat va fi ales în postul de spicher al Parlamentului, după ce se va decide cum să se procedeze ulterior. În acest sens Filat are o poziţie bună, cu care sînt de acord toţi partenerii, în caz de respectare a anumitor condiţii. În afară de aceasta, el se bucură de susţinerea donatorilor externi, de partea lui se află şi preşedintele Nicolae Timofti.

Dacă e să vorbim despre condiţii, atunci una din principalele condiţii este garanţia desemnării liderului democraţilor Vadimir Plahotniuc în funcţia de Prim-ministru. De necesitatea acestei desemnări sînt convinşi membrii echipei PDM, care consideră că Guvernul are nevoie de un administrator sever. Plahotniuc de asemenea vrea garanţii de menţinere a influenţei sale asupra Procuraturii, Centrului Anticorupţie şi Băncii Naţionale.

Filat, în principiu, nu este împotrivă să cedeze postul de Premier, deoarece îl consideră pe actualul Premier Iurie Leancă responsabil pentru eşecul înregistrat la alegerile parlamentare. Totodată el nu este pregătit să-i dea acest post lui Plahotniuc, deşi disponibilitatea lui de a ceda a fost impulsionată revenirea pachetului de acţiuni al Băncii de Economii în proprietatea statului .

Pentru ca partenerii să fie mai concilianţi, PDM mereu face aluzii la disponibilitatea comuniştilor şi a unor socialişti (dar poate că a tuturor) de a deveni partenerii lor.

Ghimpu, care iniţial cerea postul de Prim-ministru, Procuratura şi un şir de ministere, acum şi-a calmat spiritele, deoarece i s-a explicat că pe banca de rezervă déjà stau comuniştii proeuropeni.

NOI.md va veni cu detalii mai tîrziu, în secţiunea Analitica.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав