Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Natalia Gherman a cerut retragerea trupelor ruseşti din Moldova

5 dec. 2014,, 12:30   Politică
8778 86
Foto: newsmoldova.md
Moldova consideră necesară transformarea misiunii de pacificare într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional şi retragerea definitivă a forţelor armate ale Rusiei de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu obligaţiunile internaţionale. O declarație în acest sens a făcut joi, în cadrul şedinţei a XXI-a a Consiliului Ministerial al OSCE, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Minister, ea a declarat că obiectivul strategic al conducerii Moldovei este identificarea "unei soluţii politice cuprinzătoare bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu identificarea unui statut special pentru regiunea transnistreană".

Ea a spus că negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" trebuie deblocate, precum şi găsite soluţii ale problemelor cu care se confruntă şcolile moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine, dar şi fermierii din raionul Dubăsari.

Gherman a comunicat că rezultatele alegerile parlamentare din Moldova "au arătat că poporul Republicii Moldova a ales calea continuării reformelor democratice şi integrării europene".

Vorbind despre criza din estul Ucrainei, ea a sprijinit eforturile depuse de OSCE pentru stabilizarea situaţiei.

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a subliniat necesitatea de a preveni un nou conflict îngheţat în estul Ucrainei, menţionînd că soluţia politică viabilă trebuie să se bazeze pe "principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?