Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

În rețelele Orange Moldova și Moldcell ar putea apărea inconveniente tehnice temporare

5 dec. 2014,, 10:30   Societate
4356 0
Foto: 112.ua
Companiile Orange Moldova și Moldcell vor implementa noi planuri de frecvențe radio din banda 900MHz, cu începere din 5 decembrie curent, informeaza NOI.md.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunță că astăzi, 5 decembrie 2014, între orele 23:00 și 6:00 dimineața, furnizorii de telefonie mobilă GSM Orange Moldova și Moldcell vor efectua trecerea de la planul vechi de frecvențe, utilizate în banda 900 MHz în baza licențelor expirate recent, la noul plan de frecvențe utilizate în aceeași bandă în baza licențelor eliberate de către ANRCETI în august curent. Această lucrare va fi efectuată în premieră în Republica Moldova, ea urmînd să fie realizată simultan de către ambii furnizori pentru a evita interferențele reciproce.

Prin aplicarea noilor planuri de frecvențe, în rețelele de acces radio GSM va fi încheiat procesul de replanificare şi realocare a frecvenţelor radio din banda 900 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre, proces prevăzut de Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013-2020, aprobat de Guvern.

În legătură cu trecerea companiilor Orange Moldova și Moldcell la noile planuri de frecvențe radio din banda 900 MHz în rețelele lor GSM, ANRCETI informează utilizatorii serviciilor publice de telefonie mobilă că în aceste rețele ar putea, eventual, apărea, în cele cîteva ore ale nopții de vineri spre sîmbătă, inconveniente tehnice temporare.

ANRCETI notează că cedarea reciprocă și simultană a canalelor GSM din banda 900 MHz și implementarea concomitentă a noilor planuri de frecvențe în rețelele GSM ale companiilor Orange Moldova și Moldcell nu va afecta funcționarea rețelelor de comunicații mobile 3G și 4G, care utilizează resurse ale spectrului radio din benzile de frecvențe 2100 MHz și 2600 MHz. Utilizarea de către furnizorii respectivi în rețelele lor GSM a canalelor din banda 1800 MHz, precum și utilizarea rețelelor 3G pentru servicii voce vor reduce riscurile apariției unor inconveniente tehnice pentru utilizatori în zonele unde rețelele în benzi de frecvențe diferite se suprapun.

ANRCETI informează utilizatorii de servicii de telefonie mobilă că va monitoriza modul de implementare de către companiile Orange Moldova și Moldcell a noilor planuri de frecvențe radio din banda 900 MHz și de asigurare de către acestea a parametrilor de calitate a serviciilor stabiliți în condițiile de licență.

În august curent, ANRCETI a eliberat companiilor Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom opt licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile pe un termen de 15 ani. Condițiile de licenţă prevăd implementarea, în premieră pentru țara noastră, a neutralității tehnologice în rețelele de comunicații mobile, ceea ce înseamnă că furnizorul va putea alege şi aplica tehnologia/tehnologiile dorite în benzile 800, 900 şi 1800 MHz, fără vre-o permisiune din partea autorităţilor. Neutralitatea tehnologică permite coexistenţa sistemelor GSM şi HSPA (3G) şi LTE (4G) în benzile 900MHz și1800 MHz, fapt ce va oferi furnizorilor posibilitatea de a programa migraţia tehnologică conform planurilor de afaceri şi a cererii de pe piață, precum și de a asigura o dezvoltare durabilă a reţelelor și serviciilor inovative în bandă largă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?