Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Societatea civilă cere cît mai multă deschidere de la Coaliţia nou formată

5 dec. 2014,, 08:30   Politică
3396 2
Foto: noi.md
În opinia analiştilor şi reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, cei care vor forma majoritatea pro-europeană în Parlament, trebuie să purceadă imediat la soluţionarea unui şir de probleme.

Unii din experţi susţin că au fost dezamăgiţi de faptul că, acele partide care au anunţat că vor forma o coaliţie, au decis să vorbească despre planurile lor cu uşile închise. Fără a oferi multe detalii societăţii.

Sergiu Ostaf, preşedinte CREDO: ”Reproducerea aranjamentelor politice, nu va da o soluţie pe viitor acestei ţări. Nu văd semne de schimbare a comportamentului. Este un deja-vu. Se promit aranjamente, fără discutarea distribuirii instituţiilor. Se clădeşte aceeaşi formulă de guvernare”.

Analistul politic, Alexei Tulbure, este de părere că, politicienii nu ar trebui să discute cu uşile închise planurile lor: ”A venit timpul, ca puterea să fie criticată nu doar de o parte din societate. Trebuie să ridice vocea şi acei care au tăcut. Este nevoie de o schimbare de tactică. Aceştia ne datorează anumite răspunsuri, ce au de gînd să facă”.

Un pic de răgaz în acest sens, le dă directorul Institutului European de Ştiinţe Politice Viorel Cibotaru: ”Nu poţi împărţi pielea ursului ne ucis. Putem să strigăm la ei, dar, daţi-le voie să răspundă. Trebuie urgent să decidă crearea majorităţii. Eu vreau să văd cum vor reacţiona în zilele următoare. Nu poţi sări peste proceduri. Va fi o pauză pentru formarea guvernării”.

Victor Gurău, consilier municipal PCRM, le sugerează politicienilor să gîndească ca politicienii şi nu ca oamenii de afaceri, care vor să satisfacă interesele oligarhilor. ”Noi vom putea combate acele flagele, cînd presa va fi independentă, cînd opoziţia va avea funcţii de control şi cînd vom avea mai puţini hoţi”.

Cîteva afirmaţii şi întrebări la adresa liderilor celor 3 partide, a venit şi analistul politic Igor Boţan: ”Către Marian Lupu am următorul mesaj, aşteptăm în 2015 primul miliard de euro investiţii. Pe domnul Filat îl întreb unde este apa potabilă pentru fiecare gospodărie, promisiune ce a fost făcută încă în 2010, iar acum în 2014, acest lucru ne este promis deja pentru anul 2020. Iar domnului Ghimpu vreau să-i spun, ”bine aţi venit în Eurobank”. În ce calitate sînteţi acolo?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?