X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova va obţine 10 de milioane de euro pentru modernizarea CET-Nord

3 dec. 2014,, 14:15   Economie
3312 0
Foto: arena.in.ua
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 7 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică la Bălţi („CET-Nord”), relatează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de Acordul de finanţare între Guvernul Moldovei şi BERD, a cărui ratificare a fost aprobată astăzi de cabinetul de miniştri. Însuşi documentul a fost semnat la 30 octombrie 2014 la Bălţi de către prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, şi vicedirectorul Departamentului pentru Infrastructură Municipală şi de Mediu al BERD, Lin O’Grady.

Banca Europeană va acorda Moldovei creditul nominalizat pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o rată a dobînzii LIBOR, plus 1-2% anual. În plus, ţara noastră va beneficia pentru aceleaşi scopuri de un grant în valoare de 3 milioane de euro, acordat de Fondul Parteneriatului Estic pentru Eficienţă Energetică (E5P).

Realizarea proiectului de modernizare a CET-Nord de la Bălţi va contribui la majorarea producerii energiei termice cu circa 60 la sută, reducerea consumului de energie electrică cu 30 la sută, precum şi la îmbunătăţirea calităţii mediului la Bălţi datorită modernizării tehnologice a întreprinderii. În cadrul proiectului va fi schimbat utilajul furnizorului de agent termic, inclusiv cazanul pe bază de cărbune va fi substituit cu utilajul care funcţionează în baza combustibilului ecologic pur – biomasa. În afară de aceasta, proiectul mai prevede instalarea substaţiilor individuale de termoficare în blocurile oraşului, ceea ce va permite să se controleze mai eficient consumul energiei termice.

Proiectul va aduce beneficii economice şi sociale semnificative locuitorilor din nordul ţării, ai municipiului Bălţi – un important centru regional, în care locuiesc peste 150 de mii de persoane.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în Moldova, care asigură susţinerea dezvoltării sectorului privat, promovarea standardelor europene şi a serviciilor publice eficiente şi durabile. Pînă în prezent BERD a investit în Moldova circa 900 de milioane de euro pentru realizarea a peste 100 de proiecte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?