Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Poisic: Balonul de săpun al succeselor în domeniul fiscal

3 dec. 2014,, 09:00   Economie
3408 0
Foto: vesti.md
„Succesele declarate în completarea bugetului de stat sînt nu altceva, decît un balon de săpun. În realitate nivelul de prelevare a impozitelor în ţara noastră în ultimii cîţiva ani se reduce încontinuu”, a declarat pentru NOI.md colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, a declarat săptămîna aceasta că timp de 11 luni ale anului curent veniturile bugetare s-au majorat considerabil: în buget au fost încasate 8,61 de miliarde de lei, ceea ce este cu 88,7 la sută mai mult, decît se aştepta. Dacă în primele 11 luni ale anului trecut veniturile bugetare au constituit 5,6 de miliarde de lei, atunci în acest an indicatorul dat s-a majorat cu peste 3 miliarde de lei.

Potrivit şefului IFPS, pe fundalul crizei din Ucraina şi al embargoului asupra livrărilor de mărfuri moldoveneşti în Rusia acest indice este impresionant.

„Am vorbit de nenumărate ori că toate aceste elogii reprezintă o simplă jonglare cu cifrele. Este suficient să ne amintim că la elaborarea planului de prelevare a impozitelor Ministerul Economiei reieşea şi a pus la baza bugetului cursul de referinţă de 13,5 lei pentru un dolar. Astăzi BNM a stabilit cursul de schimb la nivel de 14,98 de lei pentru un dolar SUA, fiind în creştere cu 10 la sută. În afară de aceasta, nu trebuie să uităm că 60 l sută din încasările bugetare constituie TVA de la import şi accize. Accizele la alcool, articole de tutungerie şi produse petroliere sînt constant în creştere, au sporit taxele vamale la automobile. Iată de unde provin succesele. Totodată, IFPS cu greu recunoaşte că ritmul de prelevare a impozitelor scade din an în an”, a specificat Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?