Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Principala cauză a problemelor capitalei sînt „neamurile” din Primărie

1 dec. 2014,, 10:30   Societate
6576 4
Foto: basarabia.md
În cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău din 27 noiembrie, consilierii au înaintat noi propuneri pentru discuţii. Însă ele au fost atît de multe, încît nu s-a ajuns pînă la examinarea ordinei de zi, în care erau incluse 50 de chestiuni. Nici chiar pînă la primul punct – aprobarea proiectului de lege privind bugetul municipal pentru anul 2015 în prima lectură. Amintim că, acum două săptămîni, această chestiune nu a acumulat numărul necesar de voturi, informează NOI.md.

Natalia Vîsotina (fracţiunea PCRM) a atras atenţia colegilor asupra faptului că recent a fost dezvelit bustul mareşalului polonez Pilsudski, realizat „în grabă în baza dispoziţiei primarului general, Dorin Chirtoacă, şi fără coordonare cu Consiliul Municipal Chişinău”. „Ce trebuie să simbolizeze acest bust, amplasat în centrul oraşului, de ce a fost amplasat vizavi de morga Spitalului de Urgenţă? Despre ce trebuie să le amintească el chişinăuienilor? Despre faptul că acest cunoscut dictator-naţionalist polonez şi rusofob pe timpul lui a nimicit zeci de mii de prizonieri de război ruşi, a trimis în masă ucraineni şi belaruşi polonezi în lagărul de concentrare din Bereza Kartuska şi a suprimat orice manifestare a disidenţei în societatea poloneză? Nu este clară dorinţa de a-i face eroi pe aceşti oameni în Moldova”, a specificat Vîsotina. Se pare că soarta bustului trebuie decisă de consilieri.

Alexandru Grecu (fracţiunea PLDM) a chemat consilierii municipali să revină la examinarea proiectului elaborat acum două luni privind crearea aleii oamenilor de artă, pentru a demonstra că şi poporul nostru are cultură, rădăcini şi memorie. „Moldova, ca stat, trebuie să demonstreze că ea nu începe cu valori de mîine. Pe alee trebuie instalate busturile Mariei Bieşu, lui Glebus Sainciuc, Emil Loteanu, Grigore Grigoriu etc.”, susţine Grecu. Este straniu că ne este greu să ne exprimăm recunoştinţa pentru ai noştri, iar bustul lui Pilsudski a apărut prea grabnic.

Oleg Cernei (fracţiunea PL) a salutat ideea privind aleea, însă şi-a exprimat îndoiala privind amplasarea ei în Parcul Public „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, deoarece unul dintre oligarhi intenţionează să înalţe acolo un hotel cu 16 etaje în locul cafenelei „Guguţă”. Apropo, Consiliul Municipal Chişinău deţinea 84% din acţiunile localului înainte ca acesta să fie privatizat. Cernei a propus să fie discutată situaţia privind cafeneaua „Guguţă”, hotelul „Naţional” şi obiectele din parcul „La izvor”.

„Cea mai mare problemă în primăria capitalei este cumetrismul şi nănăşismul, de aceea şi apar proiecte de genul acestui hotel. Cînd am sunat la Direcţia relaţii funciare şi am cerut decizia privind hotelul în Parcul Public, şefa acesteia, Mihaela Iacob, a refuzat să mi-l prezinte, invocînd interdicţia primarului general. Primăria se află sub control politic. Primăria a devenit moşia cuiva. Domnul Ghimpu îi dă indicaţii şefului direcţiei, iar acesta raportează partidului?”, a declarat indignat Cernei. El a menţionat că mai mulţi funcţionari ai Primăriei, care sînt rude între ei, dar şi cu directorii întreprinderilor municipale. Părinţi, fraţi, surori – cu alte cuvinte „neamurile”.

Victor Gurău (fracţiunea PCRM) consideră că Consiliul Municipal nu şi-a îndeplinit funcţia de bază – asigurarea funcţionării unor structuri municipale eficiente, care ar activa pentru bunăstarea chişinăuienilor. „Noi am depus multe eforturi pentru a reduce influenţa hoţilor şi haosului în domeniul transportului public urban. Pe 21 octombrie, am adoptat Strategia privind modernizarea transportului public urban şi am oferit un termen de 30 de zile Direcţiei transport public şi căi de comunicație a Primăriei pentru a prezenta Consiliului Municipal şi cetăţenilor un program de implementare a acestei Strategii. Însă direcţia nu a prezentat nici un document şi nici măcar o notă informativă pentru comisia de profil a CMC. Ni se spune că este implementat „ceva provizoriu”. Fracţiunea PCRM a propus includerea în ordinea de zi a proiectului hotărîririi privind reforma structurală a Direcţiei transport public în conformitate cu Strategia.

Vasile Grama (fracţiunea PLR) a vorbit despre neajunsurile rutelor de microbuz care au fost modificate. Pasagerii se plîng că sînt nevoiţi să aştepte mai mult maxi-taxiul şi să achite mai mult pentru a ajunge la destinaţie, deoarece trebuie să facă transbordări. Este nevoie de adoptarea unui program de măsuri în cadrul Strategiei adoptate, care ar prevedea consultări publice privind reţeaua de maxi taxi, pînă la aprobarea ei.

Nicolai Pavlîcev a menţionat drept reuşită ideea de a amenaja al doilea an la rînd patinoarul în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Dar cum a apărut acest obiect pe această piaţă? Parcă există dispoziţia primarului general, prin care o firmă a obţinut dreptul de a ocupa un sector din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru patinoar. Însă cine i-a oferit asemenea competenţe primarului? În primul rînd, obiectul sportiv este instalat ilegal. În al doilea rînd, în lipsa unui concurs, putem oare spune că chişinăuienii au primit cel mai bun şi mai ieftin serviciu? La fracţiunea PCRM au parvenit două sesizări din partea unor agenţi economici care ar dori să amenajeze asemenea patinoare”:

„Totodată, Consiliul Municipal nu a adoptat planul manifestaţiilor de sărbătoare în PMAN pentru 2014-2015. Dorin Chirtoacă a dat o dispoziţie verbală de a nu adopta acest plan pînă cînd el nu se va întoarce din alegeri. Pînă la aprobarea acestui plan nici un obiect nu trebuie să apară în PMAN. Însă lîngă patinoar a apărut şi un chioşc de cafea. Oare piaţa este destinată pentru aceasta? De ce alte chioşcuri sînt demolate, iar pe acesta nimeni nu l-a observat? Se vorbeşte despre o rudă a primarului general – Carolina, care patronează aceste chioşcuri”, a comunicat Nicolai Pavlîcev.

Şi ce este interesant, pe gardul patinoarului este afişată publicitate electorală a Partidului Liberal, în timp ce pentru acest fel de publicitate în fiecare sector sînt stabilite locuri speciale. Amplasarea ei în alte locuri se pedepseşte cu amenzi.

Vorbitorul a chemat organele de drept să verifice legalitatea amplasării acestui patinoar, iar Pretura sectorului Buiucani să stabilească legalitatea apariţiei publicităţii electorale acolo.

Elena Hrenova (Partidul Socialiştilor din Moldova) a propus includerea pe agenda zilei a problemei neexecutării deciziei CMC privind demolarea unei construcţii cu două etaje de pe str. Alecu Russo, deasupra pasajului subteran. Este uimitor faptul că decizia a fost emisă încă pe 9 octombrie 2008. Prin aceasta, se rezilia înainte de termen contractul de arendă cu firma „Edlen” din cauză că în timpul înălţării acestei construcţii a fost deteriorat pasajul subteran – au fost distruse plăcile din marmură şi granit (proprietatea municipiului). Specialiştii au emis o încheiere că acea construcţie ce atîrna deasupra pasajului subteran s-ar putea prăbuşi în orice moment peste oameni. În pofida acestui fapt, „chioşcul” funcţionează ilegal deja peste şase ani (acolo se vinde încălţăminte). Chiar dacă contractul de arendă a acestui teren pe 5 ani nu ar fi fost reziliat, atunci pe 16 aprilie 2013 termenul acestuia ar fi expirat oricum.

Examinarea chestiunilor planificate pentru şedinţa CMC din 27 noiembrie a fost amînată pentru 4 decembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?