Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

De ce românii nu permit intrarea în țară a moldovenilor care nu au pașapoarte românești? Oare oficialii români îi consideră pe majoritatea moldovenilor inferiori?

14 mai. 2021,, 08:44 (reactualizat 16 mai. 2021,, 12:30)   Societate
9708 16

Autoritățile României permit intrarea fără impedimente în țară a cetățenilor moldoveni cu pașapoarte românești, dar nu permit intrarea altor cetățeni ai Republicii Moldova.

În același timp, nu este clar care este diferența, din punct de vedere epidemiologic, între un locuitor al Republicii Moldova care are pașaport românesc și cei care nu au? Acest lucru pare foarte ciudat, avînd în vedere relațiile strategice declarate între țări, precum și faptul că un alt vecin la Moldovei - Ucraina, permite fără probleme intrarea, cu prezentarea unui test pentru COVID și o asigurare medicală corespunzătoare, a tuturor persoanelor cu pașaport moldovenesc. Putem spune că Ucraina nu este membru a UE, spre deosebire de România care are propriile reguli. Cu toate acestea, Bulgaria, care este membru al UE ca și România, fără probleme, cu aceleași condiții ca și Ucraina, permite cetățenilor moldoveni să intre și să rămînă pe teritoriul său timp de cel puțin 180 de zile pe an.

Mulți cetățeni ai Republicii Moldova consideră această atitudine o discriminare flagrantă și o nouă umilire din partea statului, care se declară prietenos cu Republica Moldova. Se pare că toate acestea rezultă din ideile exprimate recent de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, precum că cetățenii Republicii Moldova sînt infectați cu virusul "moldovenismului primitiv", deși rădăcinile Moldovei moderne se trag din secolul al 19-lea și există foarte multe documente care indică faptul că moldovenii de sute de ani se considerau etnici moldoveni, iar limba lor - limba moldovenească.
Evident, în conducerea statului român sînt mulți astfel de "Ioniță". Dar există în România și mulți politicieni cu judecată, pe a căror intervenție în această situație noi mizăm.

Dar diplomații noștri moldoveni? De ce nu protejează ei drepturile cetățenilor la condiții egale de circulație? Întrebarea este mai degrabă retorică – diplomații noștri, majoritatea cărora sînt cetățeni români, se pare că se tem să pună întrebări sensibile celui de-al doilea stat, căruia i-au depus jurămînt de credință și se află permanent în poziție de ”conflict de interese”…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?