Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Leancă: Preţul la gazele rusești pentru Moldova se va reduce cu 40 de dolari

28 noi. 2014,, 13:15   Economie
3601 4
Foto: mail.ru
Moldova va a obţinut posibilitatea de a procura în anul 2015 gaze naturale rusești la un preţ mai convenabil, care vi fi cu 40 de dolari la o mie de metri cubi mai mic, relatează NOI.md. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, în cadrul unui interviu acordat agenției RIA Novosti.

Comentînd nesemnarea noului contract de gaze pe termen lung şi disensiunile dintre Moscova şi Chişinău pe marginea implementării de către Moldova a Pachetului III Energetic al UE, Iurie Leancă a menţionat că problemele vizînd Pachetul III Energetic nu ţin de relaţiile dintre Chişinău şi Moscova. „Este o problemă a Uniunii Europene şi Rusiei. Ele trebuie să convină într-un şir de chestiuni. Noi, în calitate de participanţi la acest acord energetic, ne-am asumat unele angajamente şi sînt convins că atunci cînd vor fi soluţionate toate problemele între Moscova şi Bruxeless, automat vor dispărea toate problemele ce ţin de gaze şi cu Moldova”, a specificat Iurie Leancă.

Potrivit datelor Gazpromului, în trimestrul III al anului 2014 preţul contractual la gazele rusești pentru Moldova a constituit 372,58 dolari pentru o mie de metri cubi. Anterior vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, a declarat că în trimestrul I al anului 2015 preţul de bază la gaze pentru Moldova va constitui circa 331,8 dolari pentru o mie metri cubi.

În conformitate cu clauzele contractuale, preţul de bază al gazelor naturale livrate în Moldova în anul 2015 va fi precizat pe parcursul lunii ianuarie, iar preţul de calcul va fi determinat trimestrial, ţinîndu-se cont de valorile bursiere ale produselor din petrol – gazoil şi păcură. Moldovagaz a declarat anterior că dinamica preţurilor la produsele petroliere pe pieţele mondiale în ultimele cîteva luni, precum şi tendinţele de modificare a preţului de realizare a gazelor SAD „Gazprom” în ţările din Europa Occidentală oferă temei pentru pronosticarea reducerii în anul 2015 a preţului calculat la importul de gaze naturale rusești.

„În primul trimestru al anului 2015 se prevede scăderea preţului la gazele naturale cu 9 la sută faţă de perioadă similară a anului trecut”, se specifică în comunicatul difuzat de „Moldovagaz”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?