Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sistemul național de raportare va fi simplificat

25 noi. 2014,, 12:30   Economie
3819 0
Foto: dfact.net
În vederea implementării Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător în anii 2013-2020 și simplificării poverii de raportare a agenților economici, prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat elaborarea conceptului de „Raport consolidat” adresat concomitent mai multor autorități ale statului. Conceptul în cauză trebuie să vizeze elaborarea unor rapoarte financiare, fiscale și statistice universale, unificate, care vor include datele aferente mai multor autorități către care în prezent raportează agenții economici, informează NOI.md.

Solicitarea premierului este adresată Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Biroului Național de Statistică și Centrului de Guvernare Electronică, Grupul de lucru fiind condus de Secretariatul Consiliului Economic.

Prin realizarea acestei reforme importante va avea loc simplificarea sistemului național de raportare. Astfel, va fi exclusă dublarea datelor din diferite rapoarte, precum și dublarea rapoartelor prezentate către diferite instituții; va avea loc comasarea unor rapoarte după natura acestora (de exemplu, toate taxele sociale sau impozitele indirecte într-un raport) indiferent de autoritatea beneficiară.

La momentul actual, atît statul, cît și agenții economici suportă costuri duble pentru asigurarea proceselor de furnizare, colectare, prelucrare și stocare în paralel a informației de aceeași natură în cadrul diferitor instituții publice. Astfel, informația colectată deseori se dublează la mai multe instituții, iar sistemul de raportare este atît de complex, încît antreprenorilor începători le este dificil să perfecteze rapoartele corect și acest fapt îi impune să investească resurse financiare substanțiale în automatizarea proceselor de raportare sau în angajarea personalului suplimentar.

În rezultatul implementării acestui concept va fi redusă povara administrativă asupra sectorului privat, iar agenții economici vor economisi timpul alocat întocmirii și prezentării rapoartelor. Reforma va contribui la executarea principiilor „ghilotina” și „plus unu, minus doi”, prin eliminarea unor rapoarte care nu și-au demonstrat eficiența sau conțin informație care se dublează.

Conceptul dat deja se aplică în mai multe țări din UE, printre care Franța, Estonia și Finlanda. La fel, există o practică asemănătoare utilizată în Republica Moldova de către Biroul Național de Statistică, unde deja au fost comasate șase formulare statistice într-un formular unic.

Grupul de lucru instituit pentru elaborarea mecanismului legal și implementarea conceptului „Raport consolidat” va prezenta conceptul pînă la 1 februarie 2014.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?