X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Slovacia marchează aniversarea a 25-a a revoluţiei de catifea

25 noi. 2014,, 10:45   Societate
2378 0
Foto: en.wikipedia.org
Ambasada Slovaciei în Republica Moldova a deschis luni o expoziţie cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la revoluţia de catifea din Cehoslovacia, care pe cale paşnică a pus capăt dictaturii comuniste în această ţară și a împărţit-o în Cehia şi Slovacia. Potrivit agenţiei "Infotag", expoziţia va fi deschisă timp de o lună în sala „Vasile Alecsandri” a Bibliotecii Naţionale.

Pe standuri sînt expuse bannere, fotografii, text şi ilustraţii dedicate celor 25 de ani ai Slovaciei de după revoluţia de catifea, Expoziţia relatează istoria Slovaciei moderne – de la desprinderea de Cehia pînă la aderarea ei la Uniunea Europeană.

"Să vorbim la direct, fără revoluţia de catifea nu am fi avut o Slovacie independentă, liberă şi suverană, care a trecut calea reformelor şi integrării, şi acum este un exemplu de succes în ceea ce priveşte integrarea. Slovacia a aderat la zona euro, este o ţară stabilă, ai cărei cetăţeni trăiesc în pace şi siguranţă. Anume din acest considerent susţinem modernizarea Moldovei. Sîntem interesaţi ca şi Moldova să devină un exemplu de dezvoltare şi transformare", a spus ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Slovaciei la Chişinău, Robert Kirnag.

Revoluţia de catifea din Cehoslovacia a început cu o serie de proteste studenţeşti pe 16 şi 17 noiembrie la Bratislava şi Praga. Implicarea poliţiei a generat un val de proteste şi pe 20 noiembrie, pe străzile din Praga au ieşit în jur de 500 de mii de protestatari. Pe 27 noiembrie 1989, conducerea Partidului Comunist şi-a dat demisia, iar cu o zi mai tîrziu partidul a declarat că renunţă la putere şi anulează regimul unui singur partid.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?