Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Rusia semnează cu Abhazia un acord de alianță și parteneriat strategic

24 noi. 2014,, 15:50   Externe
2798 1
Foto: ziarelive.ro
Președintele rus Vladimir Putin s-a întîlnit luni cu liderul Abhaziei, Raul Hadjimba, pentru a semna un acord de alianță și parteneriat strategic între Rusia și regiunea separatistă georgiană, ceea ce în opinia experților ar deschide calea spre o posibilă anexare a teritoriului ce aparține Georgiei.

Potrivit RIA Novosti, documentul prevede formarea unui spațiu comun de apărare și securitate și crearea unei forțe militare comune.

În cadrul întrevederii ce are loc la Soci, stațiune rusă la Marea Neagră, Vladimir Putin a subliniat că, odată cu semnarea acestui acord, Rusia își va dubla ajutorul financiar pentru Abhazia.

Informații legate de intenția Rusiei de a semna cu Abhazia un acord de alianță au apărut mai demult în presa rusă. Diplomația georgiană a declarat deja că semnarea de către Rusia a unui astfel de acord cu Abhazia va fi considerată de Tbilisi 'un pas către anexarea' acestui teritoriu. Ministerul de Externe georgian făcea totodată apel la comunitatea internațională să ia poziție față de aceste planuri ale Rusiei.

Moscova insistă însă că un astfel de document "este întru totul conform practicii internaționale și aceasta cu atît mai mult cu cît Rusia garantează securitatea Republicii Abhazia în virtutea înțelegerilor convenite anterior".

Rusia a recunoscut independența Abhaziei, alături de cea a Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Această decizie a Moscovei a determinat autoritățile de la Tbilisi să rupă relațiile diplomatice cu Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?