X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Poroșenko: Integrarea în UE va contribui la reglementarea conflictului transnistrean

21 noi. 2014,, 10:45   Politică
4914 2
Foto: ipn.md
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, consideră că "integrarea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană va contribui la reglementarea conflictului transnistrean". Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Parlamentului Moldovei, opinia a fost exprimată joi, într-o întrevedere comună cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi preşedintele Poloniei.

"Ucraina şi Moldova urmează să rezolve multe sarcini comune. Cînd ţările noastre vor progresa pe calea integrării europene şi vor avea o perspectivă clară europeană, atunci se vor profila premise reale pentru soluţionarea conflictului transnistrean", a declarat Poroşenko.

El a mai subliniat că alegerile parlamentare din Moldova "sînt foarte importante pentru viitorul cetăţenilor, iar forţele politice din ţară trebuie să se consolideze în jurul proiectului de integrare europeană".

"Republica Moldova are şanse să devină o ţară exemplu pentru alte state din cadrul Parteneriatului Estic, deoarece reprezintă un proiect ambiţios de integrare europeană", a spus Poroşenko.

La rîndul său, Igor Corman a subliniat că "proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să devină unul naţional".

"Trebuie să fie acceptat de toţi cetăţenii, deoarece reprezintă un garant al stabilităţii şi dezvoltării ţării. Doar consolidarea societăţii în jurul proiectului naţional de integrare europeană şi victoria la alegerile parlamentare din 30 noiembrie a forţelor politice sănătoase, alături de implementarea reformelor, sînt premise reale pentru dezvoltarea Moldovei", a declarat spicherul, menţionînd că "de beneficiile integrării europene trebuie să se folosească toţi cetăţenii Moldovei, inclusiv cei ce locuiesc pe malul stîng al Nistrului".

Corman a menţionat sprijinul deosebit al Poloniei pe calea integrării europene a republicii. El a precizat că, în prezent, în Republica Moldova sînt implementate 34 de proiecte susţinute financiar de Polonia, în valoare totală de 1,8 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea instituţiilor de învăţămînt, dezvoltarea regională şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, Polonia a oferit recent susţinere financiară de circa 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului zootehnic şi industriei legumicole.

Vorbind despre procesul de integrare europeană, Bronislaw Komorowski a declarat că Moldova poate prelua experienţa Poloniei în acest sens.

"Asocierea la UE a Poloniei a fost un proces dificil, a necesitat schimbare de mentalitate, de eforturi susţinute, dar a generat creşterea nivelului de viaţă a cetăţenilor. Proiectul de integrare europeană nu este îndreptat împotriva cuiva, ci este spre binele cetăţenilor din Republica Moldova", a subliniat preşedintele Poloniei.

Corman a propus să fie creată o platformă parlamentară de dialog în formatul Republica Moldova – Ucraina – Polonia. Spicherul s-a adresat preşedintelui Poloniei cu rugămintea de a contribui la curînda ratificare a Acordului de asociere UE-RM în Seimul Poloniei. Acordul a fost semnat la 27 iunie, a fost ratificat de Parlamentul Moldovei şi Parlamentul European şi a intrat în vigoare pe 1 septembrie. Însă documentul a fost ratificat de parlamentele a doar şapte ţări din cele 28 membre ale UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?