X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ceşuev: Permisiunea acordată cetăţenilor străini pentru procurarea terenurilor agricole este o crimă împotriva poporului Moldovei (VIDEO)

20 noi. 2014,, 17:00   Economie
6269 6
Foto: noi.md
„Încercările de a promova în legislativ ideea privind acordarea cetăţenilor străini a autorizaţiei de a procura terenuri agricole au fost întreprinse din primele zile ale independenţei Moldovei, dar de fiecare dată eșuau. Dar sînt ferm convins că deputaţii noului parlament, de orice culoare ar fi, nu vor recurge totuşi la crimă împotriva propriului popor”, a declarat pentru NOI.md analistul economic Vissarion Ceşuev.

Comentînd promisiunea ministrului Economiei, Andrian Candu, de a modifica legislaţia în vigoare în scopul autorizării vînzării terenurilor cu destinaţie agricolă către cetăţenii străini , economistul a calificat-o drept „crimă împotriva propriului popor, împotriva statalităţii Moldovei”.

„Candu umblă cu şiretlicuri cînd face referire la cerinţele UE. Aici doar în 7-8 ţări este permisă vînzarea terenurilor arabile. Chiar şi în Franţa sau Germania procurarea terenurilor agricole este însoţită de enorme taxe de stat şi o birocraţie uriaşă, astfel ca dorinţa cetăţenilor străini de a deveni proprietari de terenuri dispare fără urmă. În plus, legislaţia lor prevede responsabilitatea pentru utilizarea terenurilor arabile conform destinaţiei. Iată de ce, avînd o legislaţie permisivă în vigoare timp de sute de ani, în Franţa doar 9 la sută din terenurile arabile aparţin cetăţenilor străini, iar în Germania – mai puţin de 15 la sută”, a precizat expertul.

În ceea ce priveşte investiţiile, în România, în care doar începînd cu anul 2014 a intrat în vigoare permisiunea de vînzare a terenurilor agricole, deja 10 la sută din terenurile arabile au fost procurate de italieni, francezi, germani, totodată, 90 la sută din aceste terenuri nu sînt lucrate. Nicio investiţie în sectorul agrar nu a venit, în acelaşi timp volumul de asigurare a consumului intern din contul propriei producţii s-a redus de la 25 la 20 la sută. Astfel, în România nu au venit investitorii, ci speculanţii.

Nu uitaţi că statele europene cu economia dezvoltată îi încurajează pe cetăţenii lor să cumpere terenurile agricole în ţările sărace cu credite preferenţiale şi subvenţii considerabile (pînă la 400 de euro pe hectar)”, a continuat interlocutorul.

Ceșuev a mai amintit că „încă în anul 1906 preţul unei desetine (1,4 ha) în Gubernia Basarabia era de două ori mai mare decît în Rusia Ţaristă – de pînă la 220 de ruble, pe cînd preţul unui gram de aur era de 1,19 ruble. Şi astăzi solul nostru este cel mai fertil din Europa. La noi solurile sînt de aur, iar cineva, care a furat de la propriul popor milioane, vrea să cumpere pe un preţ de nimic de la săracii ţărani loturile lor pentru a le vinde ulterior cetăţenilor străini de zeci de ori mai scump”.

„În ceea ce priveşte investiţiile, cetăţenii străini au toate posibilităţile să-şi realizeze proiectele de afaceri arendînd pămîntul în Moldova. Iar să te foloseşti de sărăcia ţăranilor noştri, la care i-au dus pseudoguvernanţii, să le permiţi bogătașilor să-i transforme în argaţi, este deja o crimă”, a rezumat Ceşuev.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?