X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Chişinău au fost lansate trei proiecte de asistenţă tehnică în domeniul reformării justiţiei, finanţate de UE

17 noi. 2014,, 16:30   Societate
2353 0
Foto: moldnews.md
La Chişinău au fost lansate luni trei proiecte de asistenţă tehnică pentru reformarea sectorului justiţiei al Republicii Moldova, după ce anul trecut a mai fost lansat un proiect. În acest sens, Uniunea Europeană oferă suplimentar 10 milioane de euro.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectele îşi propun susţinerea sistemului judiciar, sporirea eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei instanţelor de judecată din Moldova. Asistenţa se referă şi la domeniul de investigare prejudiciară, urmărire penală şi organizarea apărării.

Premierul Iurie Leancă a declarat în cadrul evenimentului de lansare a proiectelor că reformarea justiţiei şi stîrpirea corupţiei sînt obiective extrem de importante "dacă dorim să trăim într-o ţară în care oamenii se simt protejaţi de lege". "Experienţa negativă pe care o trăieşte omul în raport cu sistemul judiciar nu loveşte pur şi simplu în această persoană. Ea loveşte în stat şi în încrederea cetăţenilor faţă de actul justiţiei. Este o situaţie pe care nu avem dreptul că o tolerăm", a spus Leancă. Premierul a menţionat că la momentul actual autorităţile sînt implicate într-un amplu proces de realizare a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei.

"Deşi la nivel de sistem deja s-au produs multe schimbări, oamenii mai aşteaptă să simtă toate aceste schimbări şi pe propria piele. Crearea acestei legături dintre sistem şi cetăţean este absolut necesară, dacă vrem să vedem cum încrederea în autorităţi ia locul neîncrederii, dacă dorim ca oamenii să se simtă respectaţi şi protejaţi de instituţiile statului. Sînt convins că printr-un efort comun vom reuşi", a spus premierul.

Iurie Leancă a menţionat că în cadrul vizitei recente de la Chişinău cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a discutat despre posibilitatea venirii la Chişinău a unei misiuni EUJUST, care prevede ca magistraţii, procurorii şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie să fie asistaţi şi consultaţi de experţi din UE pentru o perioadă de 2-3 ani.

"Am convenit că vom crea un grup de experţi care va lucra asupra sarcinilor pe care ar putea să le aibă o eventuală astfel de misiune. Noi nu sîntem prima ţară care are drept obiectiv reformarea justiţiei şi schimbarea percepţiei cetăţeanului faţă de actul de justiţie. De aceea, trebuie să aplicăm experienţa altor state care au aderat la UE. Un stat modern şi un viitor european nu pot fi clădite fără o justiţie integră", s-a arătat convins premierul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi-a exprimat speranţa că proiectele de asistenţă tehnică vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiţiei.

"Astfel veţi avea un sistem de justiţie mai responsabil, transparent şi independent, iar în rezultat cetăţenii vor simţi impactul pozitiv asupra vieţii cotidiene. De asemenea, reformarea justiţiei va permite ca în Moldova să vină noi investitori străini", a spus Tapiola, precizînd că atunci cînd vine într-o ţară străină primul lucru pe care îl face un investitor este să analizeze funcţionalitatea sistemului de justiţie.

În acelaşi timp, el şi-a exprimat îngrijorarea că unele instituţii nu susţin procesul de reformare a justiţiei.

"În vara acestui an Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe marginea unui proiect de lege care prevede lipsirea judecătorului de imunitate în cazul în care este suspectat de acte de corupţie. Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat însă Curţii Constituţionale să verifice constituţionalitatea acestei decizii, fapt care, în opinia noastră, trezeşte mari îngrijorări şi pune la îndoială voinţa politică de a realiza reforma justiţiei", a spus Pirkka Tapiola.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a relatat pentru presă că toate acţiunile întreprinse în ultimii ani urmăresc un singur scop – crearea unui sistem de justiţie transparent, în care toţi cetăţenii sînt egali în faţa legii.

"Ne vom asigura că nimeni nu va fi deasupra legii, inclusiv judecătorii", a spus ministrul.

UE a oferit 60 de milioane de euro în calitate de suport bugetar pentru implementarea acţiunilor şi reformelor prevăzute în Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?