Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Bugetul municipal: deficit de 300 mil.lei

14 noi. 2014,, 11:40   Economie
5322 1
Foto: noi.md
Joi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău a examinat bugetul municipiului Chișinău pentru 2015 în prima lectură, transmite NOI.md.


La această etapă consilierii trebuiau să aprobe doar veniturile, cheltuielile și deficitul bugetului municipal pentru anul viitor. În special, în proiectul documentului, veniturile sunt planificate la nivelul de 2,8 mild. lei, iar cheltuielile – peste 3 mild. lei, cu un deficit de 299,4 mil. lei. Acoperirea deficitului de mijloace se planifică din contul vînzării și privatizării proprietății publice în valoare de 57 mil. lei și din surse financiare de 281 mil. lei.

Însă, precum s-a dovedit, proiectul nu a obținut avizul celor cinci comisii ale consiliului municipal, doar patru au emis avize pozitive. Totuși, fără a examina detaliile (pentru aceasta este prevăzută examinarea în lectura a doua), consilierii au supus criticii chiar și indicatorii de bază.

Victor Gurău (PCRM) a menționat că, luînd în considerație executarea bugetului la capitolele cheltuieli și venituri în anul curent și în anii anteriori, există probleme serioase cu finanțarea construcțiilor capitale și în domeniul transportului. De aceea, acest proiect trebuie examinat în prealabil în aceste comisii.

De asemenea, consilierii au propus amînarea adoptării unei decizii privind bugetul pînă la sfîrșitul lunii curente, pînă cînd Consiliul Municipal nu va aproba planul de implementare a Strategiei Transportului, deoarece acesta ar putea aduce modificări esențiale la capitolul executării bugetului.

Vasile Parasca (PLDM) se aștepta că cheltuielile municipale pentru anul viitor vor fi oferite în comparație cu anul trecut și că vor fi menționate noi surse de venituri, create de Primărie pentru a majora bugetul.

Unul dintre consilier a întrebat de ce în ultimii ani se întîmplă același lucru – proiectul bugetului se majorează permanent, dar prevede și un deficit în creștere. Și în fiecare an bugetul trebuie rectificat, deoarece nu se execută. Poate trebuie schimbată abordarea și de estimat un buget cu excedent? De ce este planificat un deficit de aproape 300 mil. lei?

Potrivit șefului direcției generale finanțe Veronica Herța, împrumuturile pentru realizarea proiectelor investiționale nu pot fi incluse la capitolul venituri ale bugetului. Ele se consideră surse de acoperire a deficitului. Respectiv, potrivit acordurilor încheiate cu BERD și BEI privind reabilitarea a șase străzi din capitală, pentru anul viitor sunt preconizate lucrări în valoare de peste 281 mil. lei.

Valerii Pavlov (PCMR) consideră că dacă bugetul republican nu a fost aprobat pînă în prezent, atunci după aprobarea lui, acest fapt se va reflecta și asupra bugetului municipal, deoarece politica economică va suferi schimbări după alegerile parlamentare și crearea noului guvern. Acest fapt le oferă consilierilor un răgaz în adoptarea bugetului municipal.

„Cele mai mari încălcări în procesul de executare a bugetului se atestă în domeniul investițiilor capitale. Aș vrea să aud ce se va schimba anul viitor în acest domeniu. În proiect din nou se pun speranțe în veniturile din licitațiile de vînzare a patrimoniului, care vor acoperi deficitul. Iar în anul 2014 acestea au adus puțin venit. Comisia construcții, arhitectură și relații funciare crea să-și aducă aportul în definitivarea bugetului și să elaboreze propriile propuneri”, a spus Pavlov.

După numeroase pretenții adresate direcției financiare, bugetul municipal pentru 2015 în prima lectură a fost votat de doar 17 persoane și documentul nu a fost aprobat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?