Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Primele persoane în stat din Moldova și Ucraina și-au asigurat protecția de interceptările ilegale

13 noi. 2014,, 17:45   Societate
11323 16
Foto: shpionam.net
Victor Surugiu

Scandalurile cu spioni, care apar în ultimul timp cu regularitate în țările Europei, nu au ocolit nici Moldova. Astfel, datorită fostului colaborator al CIA Ewdard Snowden au ieșit la iveală fapte despre colectarea ilegală de către serviciile speciale americane a informațiilor despre apelurile telefonice nu doar ale cetățenilor simpli, dar și ale diplomaților, politicienilor și primelor persoane în stat. În consecință, multe state, inclusiv Moldova, au întreprins măsuri privind perfecționarea canalelor secrete de telecomunicații.

Telecomunicațiile speciale de stat au fost date în exploatare în Moldova imediat după declararea independenți. Pînă atunci la noi erau utilizate frecvențele înalte ale telecomunicațiilor sovietice. Totodată, canalele secrete sunt utilizate în cadrul activității în „zonele fierbinți”, în situații extreme în cazul catastrofelor tehnogene și calamităților naturale. Alte tipuri de comunicații, ce trec prin rețelele comune, nu pot asigura un nivel înalt de confidențialitate al convorbirilor.

Anterior, discuțiile prin telecomunicațiile de stat erau purtate, în special, utilizînd aparate speciale de telefon, ce conțineau un dispozitiv de camuflare a vocii în cazul interceptărilor. În prezent, în aceste scopuri sunt utilizate aparte complicate de codificare. Reprezentanții puterii de vîrf pot comunica confidențial atît între ei, cît și cu colegii de peste hotare. Cu conducerea altor state, cu care țara noastră are legături mai strînse, se instalează așa-zisele „linii fierbinți” ce asigură o legătură interguvernamentală directă.

Recent a intrat în vigoare protocolul, semnat la Chișinău în noiembrie trecut de către reprezentanții plenipotențiari ai Cabinetelor de miniștri ai Ucrainei și Moldovei. Din partea țării vecine documentul a fost semnat de către ambasadorul ucrainean în RM, iar din partea Moldovei – de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan. Anume această instituție răspunde de realizarea în practică a prevederilor protocolului.

Documentul introduce modificări la Acordul dintre două țări privind cooperarea în domeniul comunicațiilor guvernamentale, semnat cu 16 ani în urmă. Această perioadă îndelungată de introducere a amendamentelor se explică prin faptul că protocolului trebuia aprobat de către guvernele ambelor țări.

„Asemenea acorduri nu fac parte din categoria documentelor publice, de aceea detaliile protocolului nu sunt afișate nici în Moldova, nici în Ucraina, - menționează unul dintre experții noștri. – La nivel oficial, părțile se rezumă la declarații privind importanța întăririi și dezvoltării relațiilor prietenoase dintre ambele state, inclusiv la nivelul telecomunicațiilor interguvernamentale.

Totodată, este evident faptul că nivelul de protecție a sistemului de telecomunicații interguvernamentale este sporit în legătură cu creșterea pericolelor interceptărilor ilegale. În ultimul timp, în acest domeniu s-au produs mai multe incidente legate de activitatea serviciilor speciale ale SUA, Rusia și alte țări. Sunt cunoscute cazuri cînd descifrările sau înregistrările audio ale convorbirilor unui șef de stat sau ale altor funcționari de rang înalt apăreau în presă sau pe Internet – avea loc o scurgere anonimă de informație.

Pe de altă parte, anumite modificări la nivelul securității sunt necesare și în contextul aspirațiilor europene ale ambelor state. Aceasta este una dintre temele de pe agenda cooperării dintre Uniunea Europeană și țările noastre. După publicarea datelor oferite de fostul angajat al CIA Edward Snowden, mai multe state europene au cerut de la SUA explicații în acest sens. Totodată, în toate serviciile speciale din UE au fost desfășurate controale interne. În rezultat, au fost impulsionate acțiunile de protecție a canalelor secrete atît în interiorul UE, cît și cu cele din țările aflate în „zona de interes” a Uniunii Europene”.
Serviciul de Informații și Securitate din RM a refuzat să comenteze modificările la Acordul dintre Moldova și Ucraina privind cooperarea în domeniul telecomunicațiilor de stat.

„Vă pot asigura că legătura telefonică între primele persoane ale statului nostru este protejată de interceptări ilegale, asigură un nivel necesar al confidențialității și securității convorbirilor, - au menționat pentru portalul NOI.md, surse din cadrul Centrului de Telecomunicații Speciale al SIS. – Iar măsurile de sporire a securității, inclusiv telecomunicațiile interguvernamentale, sunt întreprinde permanent, indiferent de scandaluri și alte situații”.

Potrivit interlocutorului nostru, sistemele de telecomunicații de stat din Moldova includ nu doar un sistem de telecomunicații guvernamentale internaționale, interurbane și speciale. Din acestea fac parte și rețelele de transmitere a datelor ale aparatelor Parlamentului, Președinției și Guvernului Moldovei.

De asemenea, există canale, destinate doar schimbului de date dintre organele administrației publice, instituțiile și organele publice ale altor state. De asigurarea securității și deservirea telecomunicațiilor guvernamentale se ocupă o subdiviziune specială a Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei, ce dispune de cele mai extinde competențe în domeniu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?