Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

La Comrat, la mitingul întru susţinerea persoanelor suspectate de "trădare de ţară" s-au adunat sute de orăşeni

10 noi. 2014,, 13:45   Societate
2502 1
Foto: gagauzmedia.md
Duminică, 9 noiembrie, la Comrat sute de locuitori ai Găgăuziei au participat la mitingul pentru susţinerea tinerilor arestaţi de serviciile speciale ale Moldovei, suspectaţi de "trădare de ţară, separatism şi extremism".

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa locală, mitingul a fost organizat de părinţii lui Veaceslav Boico şi Dmitri Cuzneţov. Ei consideră că "copiii lor au devenit victime ale jocurilor politice".

Activistul Leonid Dobrov a menţionat că după desfăşurarea mitingului precedent, părinţilor li s-a permis să-şi vadă copiii.

"Dar în principiu nimic nu s-a schimbat, ei continuă să stea după gratii, acuzaţiile sînt aceleaşi", a explicat el.

Dobrov a amintit că "personalităţi ca Ana Guţu şi Vitalia Pavlicenco de repetate ori, în presă şi la forumuri au sugerat renunțarea la suveranitatea Republicii Moldova în favoarea statului vecin, dar nimeni nu le-a pedepsit pentru aceasta". El a subliniat că "autorităţile nici nu se gîndesc să le tragă la răspundere, în timp ce tinerii găgăuzi au fost transformaţi într-o miză bună în lupta electorală".

Opinia lui Dobrov a fost susţinută de deputatul Irina Vlah, care a remarcat că "tinerii au fost reţinuţi ilegal", devenind victime ale intrigilor politice.

"De repetate ori ne-am adresat la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi procuratură cu solicitarea să ne fie explicat ce s-a întîmplat. Nimeni pînă în prezent nu a dat un răspuns clar", a spus Vlah.

Un alt deputat al Parlamentului, Oleg Garizan, a opinat că serviciile speciale, ca şi în anii 1990, organizează provocări, "încercînd să pornească un măcel în Găgăuzia".

"Vrem să locuim în pace, în componenţa Moldovei, în pace cu toate popoarele din ţară. Pe 30 noiembrie aceşti provocatori trebuie trimişi acasă, ca să nu mai facă din găgăuzi separatişti", a spus Garizan.

Potrivit Efrosiniei Cara, mama lui Igor şi Anatoli Cara (cel din urmă este şef al Direcţiei tineret şi sport al Găgăuziei, dat în căutare de serviciile speciale - "I"), cauza persecutării copiilor săi este organizarea referendumului din 2 februarie 2014.

"Fiul meu şi acum este ameninţat de SIS şi procuratură că el şi rudele sale vor fi pedepsite. Toate acestea din cauză că au fost activişti şi organizatori ai referendumului", a spus ea.

Başcanul Mihail Formuzal este convins că prin aresturi Găgăuzia este pedepsită pentru desfăşurarea plebiscitului.

"Recent a fost reţinut un băiat (Artur Candidatov a fost reţinut la finele lunii octombrie de ofiţerii SIS pentru transportarea uniformei militare la revenirea din Moscova - "I") şi a fost obligat să spună ce era scris pe monitorul din faţa sa. Iar după ce a făcut ce i s-a spus a fost eliberat. Vor să ne pedepsească pentru desfăşurarea referendumului", a spus el.

În rezoluţia adunării locuitorii autonomiei au solicitat eliberarea imediată a tinerilor arestaţi.

La finele lunii iunie ofiţerii SIS la Comrat, în baza acuzaţiilor de extremism, au arestat patru tineri cu vîrste de pînă la 23 de ani: Dmitri Cuzneţov, Veaceslav Boico, Vasili Mavrodi şi Victor Urum. Cei din urmă au mărturisit împotriva lui Boico şi Cuzneţov în schimbul garanţiilor că nu vor fi condamnaţi. Mavrodi şi Urum au primit pedepse cu suspendare. Tot ei au declarat în sala de judecată că în iunie au fost transportaţi la un sanatoriu al Serviciului Federal de Migraţiune, apoi în regiunea Rostov, unde timp de 12 zile au tras focuri din arme automat, au trecut cursuri de acordare a ajutorului medical, au fost instruiţi în alte acţiuni tactice în condiţii de oraş şi cîmp. În materialele dosarului figurează şi şeful Direcţiei tineret şi sport din Găgăuzia, Anatoli Cara, care, conform anchetei, de asemenea, este implicat în organizarea de acţiuni anticonstituţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?