X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Johannes Hahn: Investițiile sînt împiedicate de corupție

7 noi. 2014,, 10:45   Politică
4843 3
Foto: euplus.info
"Republica Moldova, la fel ca şi Uniunea Europeană, acordă o atenţie sporită reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi depune eforturi substanţiale pentru ca această luptă să fie una sistemică", a declarat joi premierul Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, aflat într-o vizită la Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a amintit că anterior UE a acordat 60 de milioane de euro pentru reformarea justiţiei, precizînd că în cadrul întrevederii cu comisarul european s-a discutat detaliat despre realizarea reformelor în Republica Moldova, dar în special despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse după alegeri în domeniul reformării justiţiei şi combaterii corupţiei.

"Obiectivul este necesar de realizat pentru a oferi cetăţenilor sentimentul că statul luptă cu acest flagel. Am convenit să creăm un grup comun de experţi ca să vedem cum procedăm după alegeri. Sprijinul Comisiei Europene va fi benefic în acest sens", a spus premierul.

La rîndul său, Johannes Hahn a declarat că Moldova este o ţară europeană, iar "eforturile autorităţilor de modernizare a ţării o fac importantă pentru UE".

"Reformele trebuie continuate, în special în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei. Puteţi atrage investitori, doar dacă veţi reduce nivelul corupţiei şi dacă va exista un sistem judecătoresc de încredere", a afirmat Johannes Hahn.

Potrivit lui, autorităţile trebuie să continue eforturile de dezvoltare a economiei şi de valorificare a potenţialului Zonei de Liber Schimb cu UE.

"Zona de Liber Schimb va crea oportunităţi fără precedent pentru companiile din Republica Moldova, inclusiv pentru cele din stînga Nistrului", a spus comisarul.

Totodată, oficialul european şi-a exprimat speranţa că alegerile din 30 noiembrie vor fi libere şi corecte, iar după scrutinul electoral realizarea reformelor va continua.

"Cetăţenii moldoveni pot conta pe susţinerea UE", a subliniat comisarul, precizînd că Comisia Europeană este dispusă să susţină procesul de modernizare a tuturor instituţiilor statului.

În opinia lui, în ultimii ani autorităţile Republicii Moldova au întreprins un şir de măsuri în direcţia apropierii de UE, pregătind astfel terenul pentru o colaborare mai strînsă cu UE.

"Cum va evolua mai departe această colaborare, depinde de viteza cu care se va mişca ţara mai departe. Aderarea la UE nu este un lucru care se întîmplă peste noapte. Este nevoie de timp. Cred că abordarea Guvernului este ambiţioasă, dar şi realistă", a menţionat comisarul.

Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Johannes Hahn în calitate de comisar european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, după preluarea portofoliului respectiv. El îl înlocuieşte în funcţie pe Stefan Fule, al cărui mandat s-a încheiat pe 31 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?