Bumacov a raportat despre activitatea sa în calitate de ministru al agriculturii (VIDEO)

7 noi. 2014,, 08:30   Economie
3970 1
Foto: noi.md
„Consider că este normal ca după 5 ani de activitate în calitate de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare să mă întîlnesc cu voi și să prezint darea de seamă și nu doar despre realizări, dar și despre ceea ce cu părere de rău nu s-a reușit de făcut”, a declarat Vasile Bumacov în cadrul conferinței de presă, la care a prezentat totalurile activității sale în fotoliul de ministru, în perioada 2010-2014, informează NOI.md.

„Principalele realizări ale ministerului sînt reformarea instituțională a instituțiilor subordonate MAIA, îmbunătățirea sistemului de susținere financiară a sectorului agroindustrial, precum și desfășurarea și încheierea negocierilor cu UE privind acordurile de asociere și liber schimb”, a menționat funcționarul. Potrivit lui Bumacov, „agricultura este unicul sector al economiei naționale care are o balanță comercială pozitivă, înregistrînd în anul 2013 un export în mărime de un miliard de dolari SUA”.

„În perioada de referință, ministerul a creat sau reformat așa structuri ca Agenția de Intervenții și Plăți, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Oficiului Național al Viei și Vinului. Aceste reforme sînt istorice pentru dezvoltarea ramurii și fără rezerve pot fi considerate reforme naționale”, a precizat oficialul.

Vasile Bumacov a amintit, că fondul de subvenționare în agricultură a crescut de la 2,8 milioane de lei în anul 2010 pînă la 856,1 milioane de lei în anul 2014. Totodată, funcționarul a menționat că numărul bneficiarilor de subvenții a crescut de la 606 în anul 2010 pînă la peste 5000 în anul 2014. „Bineînțeles, sînt probleme legate de insuficiența banilor în fondul de subvenționare, dar avem spre ce tinde. Acum ne apropiem de cifra de un miliarde de lei”, a menționat Bumacov.

Comentînd ceea ce nu a reușit să realizeze pe parcursul mandatului său, Vasile Bumacov a menționat două momente: reformarea instituțiilor științifice din domeniul agrar și construcția unui centru comercial agricol unic. „În primul caz motivul constă în aceea că instituțiile științifice deocamdată nu sînt pregătite pentru restructurare, iar în cel de-al doilea caz situația e mai simplă – proiectul este elaborat, iar partenerii și sponsorii sînt stabiliți. Acum urmează doar ca acest proiect să fie implementat, dar cred că aceasta se va întîmpla deja după alegeri”, a menționat Bumacov.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?