Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Autoritățile locale vor primi mai multă libertate fiscală

6 noi. 2014,, 13:30   Economie
2530 0
Foto: tribuna.md
Intrarea în vigoare din 2015 a Legii privind finanţarea publică locală va asigura autorităţilor locale mai multă transparenţă şi posibilităţi, indiferent de timpul în care Parlamentul va adopta bugetul de stat, consideră preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan.

Solicitată de agenția "Infotag", ea a spus că "congresul timp îndelungat a luptat pentru adoptarea acestei legi încă în 2014, însă Parlamentul a luat o altă decizie".

"Proiectul pilot, lansat în 2014, pentru unele raioane a demonstrat că nu au existat motive pentru temeri de intrarea în vigoare a acestei legi în anul trecut, deoarece autorităţile locale, care au funcţionat în baza acestei legi, au rămas foarte mulţumite. Legea nu doar nu depinde de Legea bugetului de stat, ba chiar scuteşte într-o oarecare măsură administraţiile locale de o serie de decizii neplăcute ale puterii centrale", a spus Badan.

Potrivit ei, "anterior autorităţile locale în mare parte depindeau de bugetul de stat, de unde erau alocate fondurile".

"Anterior multe fonduri se repartizau în baza apartenenţei politice, ceea ce este extrem de neplăcut. Din 2015 totul va fi diferit. Vom avea noi posibilităţi, mai multă autonomie. Următorul pas este modificarea politicii bugetar-fiscale şi decentralizarea completă", a spus şefa CALM.

Proiectul prevede extinderea independenţei financiare a administraţiilor locale. Astfel, 75% din banii colectaţi din impozitarea persoanelor fizice, vor rămîne în bugetul local. În cazul raioanelor şi municipalităţilor, regulile sînt altele. Ele pot gestiona doar 2% şi, respectiv, 45% din veniturile obţinute din impozitarea persoanelor fizice.

În toamna anului 2013 reprezentanţii CALM au criticat autorităţile centrale pentru pasivitate la examinarea şi adoptarea proiectului de lege privind finanţele locale, organizînd o serie de proteste. De asemenea, şefii administraţiilor locale s-au plîns la Strasbourg, atrăgînd atenţia structurilor europene asupra acestei probleme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?