X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

CEC a prezentat echipamentul pentru alegerile din 30 noiembrie (VIDEO)

5 noi. 2014,, 13:15   Societate
4357 0
Foto : noi.md
În premieră, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent, Comisia Electorală Centrală a uniformizat echipamentele electorale a secţiilor de votare. În acest sens, au fost achiziționate 6940 de cabine de vot și 10.000 urne, precum și alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale. Noul echipament a fost prezentat astăzi de către autorități, informează NOI.md.

Echipamentul a fost procurat dintr-un fond mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie, iar costul total al achiziţiilor este de 436.270 de dolari. Astfel, urnele de vot staţionare vor fi securizate prin intermediul sigiliilor cu inscripţia „CEC” şi marcate cu un număr de ordine format din 6 cifre. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare cu un volum minim de 80 și o urnă de vot mobilă cu un volum minim de 27 de litri.

Președintele CEC, Iurie Ciocan, a menționat în cadrul evenimentului că „dotarea localurilor secţiilor de votare cu noile echipamente de logistică electorală va contribui în mod esenţial la desfăşurarea corectă şi transparentă a procesului electoral”.

„Pentru o asistență electorală eficientă, PNUD utilizează cele mai bune practici la nivel internațional – de la echipament și tehnologii IT moderne, capacități mai bune ale angajaților secțiilor de votare pînă la crearea condițiilor pentru ca fiecare”, a spus Nicola Harrington-Buhay, reprezentant al PNUD în Republica Moldova.
O altă noutate din cadrul acestui scrutin constă în implementarea la nivel naţional a Registrului de stat al alegătorilor. Mecanismul va permite verificarea datelor de identitate ale alegătorilor și înregistrarea online a acestora. În procesul numărării voturilor, operatorii repartizați în secțiile de vot vor transmite operativ informaţia la CEC. Pentru realizarea acestui obiectiv, CEC a procurat 4200 de laptopuri, fiind repartizate cîte două fiecărui birou electoral.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?