X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Andrievschi: Corupția în Moldova nu poate fi combătută doar prin declarațiile diplomaților străini

4 noi. 2014,, 17:30   Societate
3177 0
Foto: gzt.md
„Numai controlul total al societății civile asupra instituțiilor de stat și activitatea politicienilor poate stîrpi cea mai mare problemă a Moldovei – corupția”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Comentînd recenta declarație a ambasadorului SUA în Moldova, William Moser, făcută pentru un post de televiziune local, cu privire la nivelul înalt de corupție în rîndul politicienilor și funcționarilor din Moldova și necesitatea ca cetățenii să opună rezistență activă acestui flagel, expertul a menționat că ”în Moldova corupția nu poate fi combătută doar prin declarațiile diplomaților străini, chiar și din cele mai influente state” .

„Sînt ferm convins că numai controlul total al societății civile asupra instituțiilor de stat și activitatea politicienilor poate schimba situația la acest capitol. Iar pentru aceasta de asupra politicienilor, judecătorilor, procurorilor sau inspectorilor fiscali trebuie să atîrne ca sabia lui Damocles lustrarea pentru corupție. Aceste categorii de funcționari trebuie obligați nu doar să prezinte date cu privire la avere, dar și despre sursele din care aceste bunuri au fost procurate. În cazul în care funcționarul face referire la veniturile soției, legalitatea acestora urmează să fie verificată în mod obligatoriu. La fel, este necesar de verificat neapărat de unde soacra sau bunica au mijloace pentru procurarea unei case de milioane, în care are viză de reședință și locuiește un polițist, de exemplu. O asemenea lustrare trebuie de efectuat de cel puțin două ori pe an”, a menționat politologul.

Analistul este convins că „în cazul miniștrilor, deputaților și funcționarilor de orice rang trebuie de anulat prezumpția nevinovăției, iar în Codul penal al RM este necesar de întors artocolul cu privire la confiscarea averii obținute ilegal, cum se procedează în țările din Asia aflate în perioada de tranziție”. „în caz contrar, niciodată nu vom deveni europeni în sensul adevărat al cuvîntului”, a conchis Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?