Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Primăria Chișinăului nu are bani pentru a răscumpăra Termocomul

4 noi. 2014,, 15:45   Economie
2787 0
Foto: noi.md
Primăria Chișinăului a obținut dreptul prioritar de a răscumpăra SA „Termocom” la prețul de 1 miliard 646 milioane de lei, însă autoritățile municipale nu dispun de acești bani, informează NOI.md. Conform legislației în vigoare, Primăria și Consiliul Municipal Chișinău au prioritate la cumpărarea SA „Termocom”, care le aparținea anterior și a fost declarat întreprindere insolvabilă.

Potrivit evaluării SA „Termocom”, efectuate în comun cu companii străine de audit, costul de piață al întreprinderii constituie 1 miliard 646 milioane de lei. Autoritățile locale au la dispoziție 10 zile pentru a cumpăra întreprinderea.
Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, municipalitatea nu are acești bani, iar într-un termen scurt este imposibil de contractat un credit mare în condiții avantajoase. Edilul a precizat că dacă Primăria ar lua un asemenea credit pe 10 ani cu rata dobînzii de 10% anual, atunci ar trebui de rambursat 3 miliarde de lei, de aceea nu este real de vorbit despre o posibilă cumpărare a întreprinderii.
Dorin Chirtoacă a subliniat că de facto autorităților locale li se propune să cumpere întreprinderea care le aparținea anterior și pe care au încercat-o să o salveze de la faliment, dar nu au reușit. Potrivit primarului, municipalitatea a reușit doar să reducă o parte considerabilă a datorilor Termocomului acumulate pînă în anul 2007 din cauza necorespunderii tarifelor cheltuielilor reale. După anul 2007, Termocom nu a acumulat datorii noi, însă, din cauza datoriei istorice de 2,5 miliarde de lei, întreprinderea a fost declarată insolvabilă, iar bunurile acesteia au fost transmise creditorilor.
Dorin Chirtoacă consideră că ar fi mai logic ca Guvernul, care a obținut control asupra Termocomului, ar transmite întreprinderea autorităților capitalei în cadrul procesului de descentralizare și ar sancționa persoanele care se fac vinovate de acumularea datoriilor istorice.

În cazul în care Primăria și CMC vor refuza să cumpere SA „Termocom”, întreprinderea va fi transmisă CET-2 în contul datoriilor. După fuziunea cu CET-1, CET-2 va deveni unica întreprindere din complexul termoenergetic al capitalei și va deveni succesoarea de drept a CET-1 și Termocom. Întreprinderea urmează să fie reorganizată și modernizată pentru optimizarea cheltuielilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?