X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prețul neadoptării Legii bugetului 2015: de la 200 de milioane la 1 miliard de lei

4 noi. 2014,, 14:15   Economie
3182 0
Foto: pan.md
Tergiversarea de către Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) a procesului de elaborare şi adoptare a bugetului de stat pentru 2015 poate cauza ţării pierderi de milioane, consideră deputatul Parlamentului Iurie Muntean, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe.

Solicitat de "Infotag", el a spus că "lipsa bugetului de stat, chiar şi sub formă de proiect de lege, nu permite agenţilor economici să-și calculeze cheltuielile pentru anul viitor, ceea ce duce la stagnarea economiei naţionale".

"Fără buget şi politica bugetar-fiscală persoanelor juridice le va fi foarte greu să înceapă anul 2015. Cît se mai poate de vorbit ca actuala guvernare să înţeleagă că astfel de documente trebuie elaborate minuţios, nu adoptate în grabă?!", s-a indignat Muntean.

În opinia sa, "astfel de neglijenţă nu permite nici efectuarea achiziţiilor de stat în modul corespunzător".

"Nu este de ajuns că întreprinderile noastre la semnarea contractelor se vor baza pe presupuneri, mai apare şi o problemă la semnarea contractelor cu companiile internaţionale şi potenţialii investitori. Moldova este prezentată ca un partener nesigur", a spus deputatul.

Muntean a menţionat că "această atitudine poate fi interpretată ca un dezastru planificat împotriva poporului moldovenesc".

"Doar conform estimărilor prealabile, din cauza acestei inacţiuni, ţara noastră, toţi cetăţenii, vor suferi pierderi de la 200 de milioane la 2 miliarde de lei. Se va întîmpla, deoarece multe prevederi ale bugetului vor fi pregătite în termeni scurţi şi vor fi comise greşeli. Iar îndreptarea greşelilor este mult mai scumpă decît elaborarea corectă şi treptată a documentului", a spus el.

Parlamentul nu s-a putut convoca pentru şedinţe în sesiunea de toamnă-iarnă. Din cauza divergenţelor din coaliţia de guvernare şi lipsa unei majorităţi parlamentare stabile, ultima sesiune a Parlamentului nu a fost convocată. Din acest motiv, proiectul de lege a bugetului pentru 2015, început a fi elaborat de Guvern, nu a fost prezentat Parlamentului. O astfel de situaţie a avut loc în 2009 şi 2010. Și atunci au avut loc alegeri parlamentare, după care a urmat formarea noului guvern. În astfel de cazuri se păstrează parametrii de bază ai bugetului pentru anul precedent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?