X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

BNM a explicat devalorizarea record a leului

4 noi. 2014,, 10:15   Economie
4410 2
Foto: kvedomosti.com
Deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, în ultimul timp, a fost condiţionată de un şir de factori interni şi externi, unul dintre care este întărirea dolarului faţă de alte valute pe pieţele externe, pe fondul unei dinamici pozitive a economiei americane. Un alt factor este situaţia geopolitică din regiune, în special din Rusia şi Ucraina, în care rubla şi grivna s-au devalorizat considerabil. Acest fapt l-a comunicat directorul Departamentului operaţii valutare şi relații externe al Băncii Naţionale a Moldovei, Lucia Hadîrcă, relatează NOI.md.

Potrivit ei, încă un factor de depreciere a leului este situaţia creată pe piaţa valutară internă a Moldovei, în cadrul căreia se înregistrează oferta scăzută a valutei din partea persoanelor fizice şi cererea sporită de dolari din partea persoanelor juridice.

Referindu-se la intervenţiile BNM pe piaţa valutară, Lucia Hadîrcă a menţionat că de la începutul anului BNM a vîndut pe piaţă 153 de milioane de dolari. Totodată, în luna octombrie curent BNM nu a efectuat nicio intervenţie şi situaţia pe piață a fost suficient de echilibrată.

Lucia Hadîrcă a spus că actualmente situaţia pe piaţă este stabilă, cererea şi oferta de valută sînt acoperite integral. În același timp, ea a specificat că BNM dispune de suficiente rezerve valutare şi în caz de necesitate va interveni.

Comentînd cursul de schimb al leului moldovenesc în raport cu dolarul american, reprezentantul BNM a menţionat că valutele naţionale din ţările din regiune s-au depreciat faţă de dolarul american într-o măsură mult mai mare, decît leul moldovenesc. Spre exemplu, dacă de la începutul anului leul s-a depreciat cu 13,4 la sută, atunci grivna ucraineană – cu peste 50 la sută, iar rubla rusească – cu 29 la sută.

De menţionat că astăzi BNM a stabilit un curs de referinţă de 14,8327 lei pentru valuta americană, ceea ce este un nou record.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?