Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Asiguratori: Producătorii de mere trebuie să se salveze singuri

31 oct. 2014,, 12:00   Economie
3278 1
Foto: allmoldova.com
„În cazul pierderilor enorme suportate de producătorii de mere de pe urma înghețurilor de săptămîna trecută, este actual sloganul din cunoscutul roman «12 Scaune» de Ilf și Petrov: salvarea celor care se îneacă este în mîinile celor care se îneacă. Cerințele agricultorilor înaintate Guvernului cu privire la compensarea din contul statului a propriilor lor greșeli în cazul concret sînt de neînțeles”, a declarat pentru NOI.md șeful Secției asigurări din cadrul SA „Moldasig”, Oleg Galbură.

Potrivit interlocutorului, asigurarea riscurilor în agricultură în Moldova nu doar că nu este populară, dar și provoacă iritarea agricultorilor, chiar dacă mulți dintre ei s-au convins de avantajele acestei măsuri. Principalul principiu de care se ghidează agricultorii este „poate ne va merge bine”.

„Am avut un caz cînd un fermier a primit în calitate de despăgubiri pentru recolta compromisă peste 4 milioane de lei și noi eram convinși că acesta nu doar va deveni clientul nostru fidel, dar și va propaga asigurările, dar de unde. Anul următor el nu a mai încheiat contract cu noi, motivînd că obuzul nu cade de două ori în același loc”, a povestit expertul.

Oleg Galbură a explicat că „Moldasig” deservește patru tipuri de riscuri în agricultură: înghețuri de primăvară, secetă, grindină și înghețuri de iarnă. Și dacă primele trei se mai bucură de cerere, atunci de la înghețurile de iarnă nu s-a asigurat încă nimeni. După cum arată recentul caz, acest risc este ignorat pe nedrept.

„Este cu atît mai uimitor, avînd în vedere că statul prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) alocă 50% pentru asigurarea riscurilor. Adică producătorii agricoli achită doar jumătate din prima de asigurare. De menționat că AIPA nu se grăbește să transfere aceste sume în conturile companiilor de asigurări și în cazul în care trebuie de achitat despăgubiri, sîntem nevoiți să «smulgem» banii de la ei. Dar și în aceste condiții avantajoase agricultorii nu se grăbesc să se asigure, invocînd lipsa banilor.

„Nu-mi rămîne decît să le amintesc că cei care astăzi nu au bani pentru asigurări mîine ar putea rămîne săraci. În niciun caz nu sînt răutăcios, dar ceea ce s-a întîmplat cu merele în nordul țării este un exemplu elocvent în acest sens. Dacă recolta ar fi fost asigurată, acum era durerea de cap a companiilor de asigurări”, a conchis Galbură.

Înghețurile de săptămîna trecută au compromis recolta merelor soiurilor de iarnă la nordul Moldovei. Cei mai afectați sînt pomicultorii din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Asociațiile producătorilor agricoli au solicitat Guvernului să le fie compensată măcar o parte din pierderi. Ministrul Economiei a susținut aceste revendicări și a declarat că Guvernul va găsi bani în acest scop . În schimb, premierul Iurie Leancă consideră că în acest caz concret Guvernul nu are nicio treabă, sugerîndu-le producătorilor agricoli să se asigure.

Avînd în vedere că Guvernul a deja a avut grijă de producătorii agricoli, finanțînd asigurările producătorilor agricoli prin intermediul APIA, poziția premierului este mai mult decît justificată.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?