Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Din anul 2007 pînă în 2013 ponderea economiei neobservate în PIB a crescut de la 20% la 28% - Expert-Grup

29 oct. 2014,, 12:15   Economie
2834 0
Foto: vitbichi.by
Din anul 2007 pînă în 2013 ponderea economiei neobservate în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 20% la aproape 28%, arată datele studiului "Discrepanţa fiscală - o realitate invizibilă", prezentat marţi de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup".

Potrivit agenţiei "Infotag", autorii studiului au stabilit că economia neobservată, ca în oricare altă economie, face parte din economia Moldovei. Aceasta se referă la faptul că agentul economic, deşi produce legal anumite bunuri sau oferă legal anumite servicii, se eschivează de la plata taxelor şi impozitelor fiscale prin a ascunde anumite venituri sau prin a activa neformal pe anumite segmente.

Experţii afirmă că o consecinţă a creşterii economiei neobservate a fost amplificarea discrepanţei fiscale în Republica Moldova, şi anume diferenţa dintre veniturile potenţiale şi cele fiscale colectate real.

"Diferenţa dintre veniturile fiscale acumulate anual la Bugetul Public Naţional şi cele care ar putea ajunge în vistieria statului sunt de 9 mlrd. de lei sau 9% din PIB", spun experţii.

Studiul arată că munca la negru sau remunerarea în plic reprezintă o componentă importantă a evaziunii fiscale, valoarea acestor venituri ratate la buget fiind estimată la 6,5% din PIB.

"Nivelul scăzut de încredere în organele fiscale, Guvern şi Parlament este un factor major care alimentează motivaţia de a accepta/solicita salariile "în plic". Aceasta ţine de percepţia negativă a populaţiei privind modul cum sunt utilizate impozitele plătite, dar şi de nivelul de transparenţă a utilizării banilor publici", se mai spune în studiu.

Experţii susţin că soluţiile privind combaterea muncii la negru ar fi dezvoltarea infrastructurii privind acceptarea cardurilor bancare, achitarea salariului prin transfer bancar, echilibrul contribuţiilor de asigurări sociale prin divizarea egală a acestor cheltuieli între angajat şi angajator şi majorarea imediată a amenzilor pentru cei care angajează informal.

Totodată, experţii pledează pentru majorarea sancţiunilor pentru ascunderea veniturilor fiscale.

"Din cauza penalităţilor care sunt mult mai mici decât impozitele neplătite, iar sancţionarea se realizează rareori, cetăţenii au toate motivele să-şi ascundă veniturile", se precizează în studiu.

Experţii recomandă Inspectoratului Fiscal să estimeze discrepanţa fiscală şi să o facă publică.

"De asemenea, este necesar ca organele de drept să fie implicate în procesul de diminuare a discrepanţei fiscale, din momentul în care aproape toate materialele transmise de organele fiscale către organele de drept nu au produs niciun efect. În acest context, credem că Inspectoratului Fiscal Principal de Stat ar trebui să i se ofere atribuţii de investigare penală a infracţiunilor fiscale", se mai spune în studiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?