X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cît de des trebuie să spălăm prosopul de baie

21 mar. 2023,, 02:30   Sănătate
3868 0

Prosopul de baie ascunde mai multe bacterii decît îți poți imagina. În momentul în care este folosit, acesta devine un mediu de înmulțire a fungilor și a bacteriilor, un loc în care se amestecă celulele moarte cu secreții de tot felul. De asemenea, deoarece se află mereu într-un mediu umed și nu foarte igienic, prosopul tău mai poate căpăta și alte bacterii nedorite ce se află răspîndite peste tot prin baie (chiar și din vasul de toaletă!), scrie ziarulring.ro.

Deși majoritatea bacteriilor nu îți fac rău imediat, trebuie să fii conștientă de faptul că acestea există și se răspîndesc foarte rapid. Principalii factori care favorizează înmulțirea acestora sînt umezeala și temperatura ridicată. Cîți dintre noi lăsăm prosopul agățat pe undeva prin baie după ce ne uscăm? Răspunsul: majoritatea. Într-un astfel de mediu, se pare că bacteriile își dublează numărul după doar 20 de minute.

Principalele probleme pe care prosopul nostru de baie ni le poate produce sînt reacțiile alergice și chiar anumite infecții (mai ales dacă există răni deschise, cum sînt tăieturile de la epilat). Prosopul devine și mai periculos atunci cînd îl împărțim cu cineva. Corpul nostru este obișnuit și poate face față propriilor microbi, dar în fața unor microbi străini – așa cum este și stafilocolul auriu – acesta nu va ști cum să reacționeze.

Raportul Consumatorilor din SUA arată că majoritatea femeilor spală prosoapele, inclusiv pe cele de mîini sau pe cele din bucătărie, o dată pe săptămînă. Mamele care au copii mici o fac, totuși, mai des.

Dar medicii dermatologi ne recomandă să nu folosim prosopul de corp mai mult de trei ori fără să îl spălăm. Iar după fiecare folosire, trebuie lăsat să se usuce într-un loc bine uscat și ventilat. Dacă mai multe persoane se șterg cu același prosop de corp, ceea ce nu este deloc indicat, dar se întîmplă, atunci ar trebui spălat o dată la două zile.


Prosoapele de bucătărie trebuie și ele spălate la două zile. Gîndește-te numai că speli carne crudă și apoi te ștergi pe mîini. Chiar dacă folosești săpun dezinfectant, sub unghii rămîn tot felul de microbi care ajung pe prosop, unde se înmulțesc rapid. De aceea, sînt mult mai igienice prosoapele de hîrtie pe care le arunci după fiecare utilizare și care sînt ușor de reciclat.

Și nu uita că trebuie să speli prosoapele și lenjeria la minim 60 de grade Celsius pentru a distruge microbii periculoși.

8
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?