X 
Cutremure stiri: 506

Jose Manuel Barroso a rostit ultimul discurs în PE în calitate de președinte al Comisiei Europene

22 oct. 2014,, 14:15   Externe
1603 0
Foto: jurnalul.ro
Jose Manuel Barroso și-a ținut marți ultimul discurs în Parlamentul European după 10 ani de mandat la conducerea Comisiei Europene, dar puțini deputați europeni au venit să-l asculte și cei au făcut acest lucru au avut păreri împărțite, relatează EUObserver.

Optînd mai degrabă pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea Comisie Europene decît pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră prezentînd cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său.

El a afirmat că cel mai 'emoționant' moment a fost obținerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012 și a declarat că s-a simțit 'extrem de mîndru' de obiectivele stabilite în domeniul protecției mediului. Barroso a făcut o mărturisire celor care critică situația actuală din UE: 'Să nu uităm de unde am plecat'.

Jose Manuel Barroso a menționat că de cînd a preluat primul mandat, în 2004, Uniunea Europeana a depășit o criză constituțională (respingerea Constituției UE în Franța și Olanda), o criză a datoriilor suverane și o criză economică.

UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziția tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei țări față de Ucraina fiind "inacceptabilă", a spus politicianul portughez.

Președintele în exercițiu al CE, al cărui mandat se încheie în mod oficial la 31 octombrie, a respins criticile potrivit cărora Comisia s-a concentrat prea mult pe austeritate și a atribuit această situație lipsei politicilor axate pe investiții la nivel național.

El și-a încheiat alocuțiunea cu un simplu "Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus". Dar, în timp ce Barroso și echipa sa au primit ovații, mai puțin de 200 dintre cei 751 de eurodeputați au venit pentru a marca sfîrșitul 'deceniului Barroso', iar cei prezenți au fost zgîrciți cu laudele.

Manfred Weber, liderul grupului PPE, familia politică europeană din care face parte Barroso, a admis că eurodeputaților le-ar fi plăcut să vadă un președinte al Comisiei Europene mai "vehement", dar i-a dat o evaluare "pozitivă".

Liderul socialiștilor din PE, Gianni Pitella, a declarat că "îi pare rău" de faptul Barroso nu a vorbit niciodată de rata șomajului din UE, în timp ce liberalul Pavel Telicka a spus că portughezul a arătat o "lipsa reală de leadership'' în timpul mandatului său.
Eurodeputatul ecologist Philippe Lamberts a remarcat că un sfert dintre europeni sînt acum expuși riscului de sărăcie, menționînd că acesta este cu 'patru procente mai mare decît în urmă cu cinci ani'.

Liderul euroscepticilor, britanicul Nigel Farage, a salutat atitudinea lui Barroso în dezbaterea din Marea Britanie cu privire la apartenența la UE.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care ca simplu europarlamentar a avut multe dezbateri aprinse cu Barroso, a apreciat că politicianul portughez merită "respect și recunoaștere" pentru cei 10 ani de viață publică dedicată Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав