X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia și China intenționează să creeze centrale nucleare în terțe țări

21 oct. 2014,, 17:20   Externe
2700 0
Foto: ruvr.ru
Rusia și China intenționează să coopereze cu succes în construirea de centrale nucleare în terțe țări, cel puțin în trei poziții.

Așa a comentat Anton Hlopkov, directorul Centrului rus pentru Energie și Securitate, semnarea de către cele două țări a protocolului privind o posibilă ieșire pe piața mondială a energiei nucleare. Documentul a fost semnat de corporația de stat Rosatom și Corporația chineză a Industriei nucleare (CNNC).

Recent, șeful Rosatom, Serghei Kirineko a numit China principalul concurent al Rusiei în viitor pe piața mondială de energie nucleară. Serghei Kirienko prognozează că a concura cu reactoarele chineze este foarte simplu.

Așa ceva nu va deveni o piedică pentru cooperare în timpul construirii centralelor nucleare în terțe țări, consideră Anton Hlopkov.

„Tehnologiile pe care le-a propus pînă în prezent China pentru export sînt reactoare din a doua generație. Rusia propune reactoare 3+, adică mult mai bune din punctul de vedere al securității. Este puțin probabil că mai înainte de 5-7 ani, China va putea propune la export un reactor de generația a treia – acesta este standardul minim pe piața mondială. De aceea, aici Rusia are avantaje.

Rusia are un portofoliu destul de mare de comenzi pentru construirea de centrale nucleare, unde China ar putea să o ajute, consideră Anton Hlopkov.

„Primul lucru este finanțarea în comun. Multe proiecte sînt puse în aplicare de Rusia peste hotare și în mare parte ea acordă împrumuturi pentru ele. Pentru unele proiecte, băncile rusești oferă credite de pînă la 90%. China ar putea participa dacă va fi interesată de acest lucru. Interesul poate fi legat de participarea companiilor chineze la producerea unei părți a echipamentelor pentru centrale nucleare. Acesta este al doilea aspect al unei posibile cooperări pe piețele a terțe țări. Volumul comenzilor peste hotare, pe care îl are Rusia presupune posibilitatea transferării unei părți către terțe țări. Ținînd cont de experiența producerii echipamentului și de existența unei baze de inginerie, China ar putea să se conecteze la aceasta”.

Formele de cooperare privind construirea centralelor nucleare în terțe țări vor fi examinate la următoarea ședință a subcomitetului pentru probleme nucleare. Urmează să fie discutată participarea Rusiei la construirea centralelor nucleare în zonele continentale din China, precum și a centralelor plutitoare pentru ea. China este interesată în posibilitatea utilizării centralelor nucleare plutitoare, în primul rînd pentru asigurarea teritoriilor insulare și a zăcămintelor unde sînt produse hidrocarburi pe platforma continentală.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?