Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

ZEL „Taraclia” continuă să rămînă inactivă

21 oct. 2014,, 09:30   Economie
6943 0
Foto: haberlar.wordpress.com
„Dacă Guvernul nu ne va ajuta, situația nu se va schimba și noi în continuare nu vom activa”, a declarat pentru NOI.md administratorul principal al Zonei economice libere (ZEL) „Taraclia”, Vladimir Taucci.

Interlocutorul a povestit că activitatea de bază a ZEL „Taraclia”, care a fost creată în anul 2001, au constituit-o uzina de plăci de ceramică (întreprindere mixtă moldo-rusă) și întreprinderea vinicolă. Aceasta din urmă a încetat să funcționeze după primul embargou rusesc la producția alcoolică moldovenescă din anul 2006.

Uzina de plăci ceramice și gresie activa și se dezvolta foarte bine, aici aveau un loc de muncă permanent circa 400 de persoane, iar întreprinderea transfera sume solide în buget. Toată producția era exportată în Rusia și așa a continuat pînă cînd proprietarii ruși nu și-au retras toate mijloacele investite anterior. Ulterior, nu se știe din ce cauză ei au plecat. Proprietarii moldoveni au încercat să găsescă piețe de desfacere în România, însă nu au rezistat la prețurile de dumping, iar în anul 2009 întreprinderea a falimentat.

„Din cînd în cînd sîntem vizitați de investitori străini, care se interesează de condițiile existente și... pleacă în Bălți sau alte zone. Probabil că ei rămîn speriați de lipsa unor semne de activitate economică pe teritoriul nostru. De menționat, că întreprinderea este conservată și în caz de necesitate poate fi repusă în funcțiune într-un timp scurt. Recent, a apărut speranța că uzina își va relua activitatea datorită interesului manifestat de antreprenori spanioli, însă aceștea au o condiție obligatorie: vînzarea în proprietatea întreprinderei a terenului pe care aceasta se află, ceea ce este interzis prin lege”, a explicat administratorul.

Vladimir Taucci a precizat că întreprinderea va fi moldovenească, dar cu capital străin și își va păstra profilul de activitate. Potrivit administratorului ZEL „Taraclia”, în prezent, Guvernul caută soluții.

„Avem toată infrastructura necesară, drumuri bune de acces, dar... Nu mai poate continua așa, Guvernul trebuie să readucă la viață zona economică liberă, or, aceasta înseamnă locuri suplimentare de muncă, transferuri la buget și, pînă la urmă, dezvoltarea economiei”, a conchis Taucci.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?