X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cel mai bun antreprenor: Rodion Zara cunoaşte specificul vînzărilor regionale

20 oct. 2014,, 17:00   Business
5481 1
Foto: noi.md
La Concursul republican „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii 2014” , în categoria „Cel mai tănăr antreprenor” primul loc l-a luat Zara Rodion, conducător al SRL „Zara-Mobil” (o. Bălţi), relatează NOI.md.

Întreprinderea a fost creată în anul 2005. Pînă atunci Rodion, împreună cu partenerul său se ocupa de producerea artizanală a mobilierului. „Şi atunci, şi în prezent eu mă concentrez mai mult asupra problemelor organizatorice, în majoritatea cazurilor sînt în deplasare, - povesteşte Rodion. – Noi am decis să iniţiem această afacere, deoarece la Bălţi nu aveai unde să cumperi materiale calitative pentru producerea mobilei. Materia primă şi furnitura, aduse din Ucraina vecină, erau de calitate joasă. Noi am stabilit relaţii cu furnizorii mari de la Chişinău (dealeri ai companiilor europene) şi am început să procurăm de la ei pentru comercializare materiale de calitate superioară – PAL laminat şi furnitură de mobilă. Şi treptat ne-am extins la nordul Moldovei”.

Cota producţiei mobilierului în volumul vînzărilor al întreprinderii este mică. „Zara-Mobil” oferă preponderent servicii de tăiere a PAL. În fiecare an volumul vînzărilor sporeşte cu aproximativ 20 la sută. Chiar şi în perioada de criză, anii 2008-2009, nu s-a înregistrat recesiune, deoarece întreprinderea menţine un nivel înalt al serviciilor oferite, apreciate de clienţi. În plus, vînzările în regiune diferă de cele din capitală. Aici totul e altfel.

„Comunicăm mult cu clienţii. Oamenilor le place să le explici totul detaliat, să le recomanzi ce-i mai bine. Deoarece noi fabricăm mobilier timp de 15 ani şi am acumulat ceva experienţă, putem să o împărtăşim. Relaţiile strînse cu clienţii dau roade. În afară de aceasta, mobilierul efectuat la comandă are propriile particularităţi. Mulţi dintre clienţii noştri muncesc în străinătate. Cu banii cîştigaţi ei îşi construiesc case în Moldova, care, de sigur, trebuie amenajate. Clienţii ne lasă arvona şi pleacă la muncă, solicitînd ca mobilierul să fie livrat peste o jumătate de an. Este evident că cei cu vîrsta de peste 40 de ani doresc să revină acasă.

În ansamblu, populaţia noastră, datorită muncii peste hotare, a devenit mai solventă. Totodată, călătorind prin Europa, ea s-au obişnuit cu un nivel mai înalt al calităţii vieţii, şi doresc ca în Moldova să fie la fel. De aceea clienţii au cerinţe înalte către calitatea mobilierului. Ei îşi doresc calitatea europeană la preţuri moldoveneşti, moderate”, şi-a împărtăşit opinia Zara Rodion.

„Zara-Mobil” nu recurge niciodată la publicitate. Clienţii ei – întreprinderile mici şi persoanele fizice – apar, în general, datorită WOM-marketingului. Printre ei sînt şi meşterii care muncesc în garaje. Ei procură materiale doar pentru o comandă şi cînd o execută, vin după materiale pentru alta.

În prezent la „Zara-Mobil” muncesc opt persoane, însă fondatorii ei preconizează să extindă afacerea şi să sporească în anul viitor numărul lucrătorilor de două ori. În acest an, cu sprijinul financiar al BC „Fincombank” a fost procurat un teren, pe care a fost construit un depozit mare. Întreprinderea avea posibilitatea să-şi extindă afacerea, dar nu avea suprafețe necesare pentru depozitare. Din această cauză de trei ori pe săptămînă angajaţii întreprinderii erau nevoiţi să se deplaseze la Chişinău pentru a procura materiale (sustragerea lucrătorilor de la muncă plus cheltuielile de transport duceau la creşterea cheltuielilor de regie). De acum înainte afacerea va fi mai rentabilă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?