Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

MAE al Rusiei: Mandatul misiunii de pacificare din Transnistria nu este epuizat

16 oct. 2014,, 11:14   Politică
7244 7
Foto: evz.ro
„Unele forţe politice din Europa continuă să fie obsedate de ideea transformării operaţiunii de pacificare din Transnistria într-o misiune de garantare a păcii, - se menţionează într-un comentariu special, publicat pe site-ul MAE al Rusiei, relatează NOI.md. – Recent acest subiect a mai fost discutat la Bruxelles în cadrul mesei rotunde „Reforma misiunii de pacificare în Transnistria”, la care au participat reprezentanţii diverselor forţe şi mişcări politice”.

În opinia MAE al Rusiei, „mandatul actualei misiuni de pacificare nu este nici pe departe epuizat. Operaţiunea în Transnistria este unică în felul său: timp de 22 de ani de desfăşurare a acestei n-a decedat nici un pacificator, nu s-a înregistrat nici o confruntare serioasă. Rusia, Moldova şi Transnistria, care au instituit operaţiunea comună de pacificare, la care ulterior a aderat Ucraina, au stabilit iniţial că reformatarea ei va avea loc doar cu condiţia existenţei unor înţelegeri politice în reglementarea transnistreană. Spre această situaţie ţările s-au apropiat în anul 2003, dar după implicarea directă a Washingtonului şi Bruxelles-lui partea moldovenească a ratat această posibilitate – semnarea documentului, cunoscut ca „Memorandul Kozak”, a fost compromisă”.

MAE al Rusiei consideră că „principalul motiv al forţelor politice, care se pronunţă pentru transformarea actualei misiuni de pacificare, nu este asigurarea unor garanţii ai păcii şi stabilităţii pe Nistru, ci aspiraţia de a scoate cu orice preţ contingentul rus de pacificare din zona conflictului.

Va contribui aceasta la reglementare? Sîntem convinşi că nu”.

Reamintim că la 26 decembrie ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman a declarat la Adunarea Generală a ONU că Rusia trebuie să retragă pacificatorii din Transnistria, pentru ca aceştia din urmă să fie substituiţi cu o misiune civilă internaţională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?