Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Blocul "Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală" cere să fie deschise mai multe secţii de vot în Rusia

16 oct. 2014,, 10:45   Politică
3181 0
Foto: moldnews.md
Unul dintre liderii blocului "Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală", Mihail Formuzal, a cerut Prim-ministrului Iurie Leancă să deschidă cît mai multe secţii de votare în Federaţia Rusă, pentru a asigura drepturile electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în Rusia. Într-o scrisoare Formuzal şi-a motivat solicitarea prin faptul că a primit numeroase plîngeri din partea unor astfel de concetăţeni.

"Conform Codului Electoral, secţia se deschide în cazul în care există cel puţin 30 de alegători, iar numărul lor nu trebuie să depăşească 3000. Această regulă se aplică atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi peste hotare. În timpul ultimelor alegeri parlamentare din 2010 pe teritoriul ţărilor UE a fost deschis 49 de secţii de votare, şi numai patru (!) În Federaţia Rusă. Conform statisticilor în UE locuiesc temporar şi lucrează aproximativ 200 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Aceasta înseamnă că unei secţii în medie îi reveneau 4.000 de alegători. Iar în Rusia, unde trăiesc mai mult de 700 mii de migranţi moldoveni, unei secţii i-au revenit peste 175 mii. Aceasta este o discriminare completă a cetăţenilor Moldovei", a spus Formuzal.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?