X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ucraina se transformă într-un stat nazist

15 oct. 2014,, 16:15   Externe
5844 7
Foto: ruvr.ru
În Ucraina au avut loc evenimente, care provoacă asociații clare cu Germania de la începutul anilor 1930, cînd la putere doreau să vină naziștii.

Ieri, drept răspuns la lipsa de dorință a Parlamentului ucrainean de a adopta legea privind recunoașterea Armatei ucrainene insurgente ca participantă la lupta pentru independența Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naționaliștii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului. Iar seara ei au organizat o procesiune cu torțe la Kiev.

Pe 14 octombrie este marcată Ziua apărătorului Ucrainei, instituită de președintele Piotr Poroșenko. În această zi în anul 1943, Stepan Bandera un complice al fasciștilor a creat Armata ucraineană insurgentă, care mai tîrziu a devenit cunoscută datorită masacrării brutale a civililor, în primul rînd a polonezilor și evreilor.

În Ucraina de mulți ani are loc glorificarea susținătorilor lui Bandera și liderii naționaliști cer permanent ca țara să fie curățată de ruși, evrei și polonezi. Acest lucru amintește situația de la mijlocul anilor 1930 ai secolului trecut. Atunci în Germania devastată de indemnizațiile de după război și criză la putere au venit naziștii. Pericolul lor a fost văzut la Moscova, însă propunerile lui Stalin adresate Londrei și Parisului de a uni eforturile în lupta împotriva ciumei cafenii au fost respinse.

Acum naziștii au ridicat capul în Ucraina devastată de conducerea incompetentă a mai multor președinți și Maidanele fără sfîrșit. Moscova avertizează că acest lucru poate avea consecințe negative pentru Europa, însă ea nu este ascultată. Și nu pentru că autoritățile de la Kiev se jură că sînt fidele idealurilor democrației europene – Europa și SUA nu se interesează de situația reală în ce privește libertățile și drepturile omului în Ucraina. Principalul lucru este că naziștii ucraineni îl citează deschis pe Hitler și urăsc Rusia. Iată de exemplu ce a declarat ieri reprezentantul partidului radical de dreapta Libertatea, Irina Farion: „Avem o singură cale – distrugerea Moscovei. Pentru aceasta trăim și pentru aceasta am venit pe această lume”.

Cîndva, naziștii au mărșăluit cu torțe prin Berlin. Asociația este directă. Potrivit analiștilor politici, ea nu poate place președintelui Piotr Poroșenko. Și nu numai pentru că poate obliga UE să revizuiască atitudinea sa față de ceea ce are loc în Ucraina. Problema constă în faptul că naționaliștii ucraineni radicali nu sînt mulțumiți de actualele autorități de la Kiev, care au acceptat armistițiul cu Donbassul și cer demisia președintelui și Guvernului.

Piotr Poroșenko poate suprima evident revolta naziștilor cu forța înțelegînd că Occidentul o va numi apărare a democrației. Însă cel mai periculos lucru pentru el constă în aceea că pe naționaliști poate să-i susțină populația Ucrainei. În orice caz, ieri, cînd naziștii au mărșăluit cu torțe pe străzile din Kiev, automobiliștii i-au susținut cu sunetele claxoanelor, iar trecătorii se alăturau marșului. Lucru despre care a avertizat Moscova devine o realitate teribilă: virusul nazismului se răspîndește tot mai larg în rîndul ucrainenilor și Ucraina seamănă tot mai mult cu Germania din perioada lui Adolf Hitler.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?