Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Alexandru Slusari: UE nu a asigurat Moldovei condițiile Acordului de liber schimb

14 oct. 2014,, 11:45   Societate
4211 2
Foto: protv.md
„Știu și înțeleg temerile producătorilor de fructe, expuse în cadrul conferinței de presă. Dar deloc nu este clară politica Guvernului în această problemă, mai precis, indiferența totală față de problemele ramurii, cel puțin din cauză că UE pînă în prezent nu a asigurat condițiile Acordului de liber schimb”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

„Gîndiți-vă și voi, pînă acum fabricile de conserve au primit pentru procesare pentru sucuri 110 mii de tone de mere, alte peste 30 de mii de tone de mere au fost comercializate în stare proaspătă. În aceeași perioadă a anului trecut au fost vîndute peste 70 de mii de tone de mere. Și în livezi mai sînt încă multe fructe nerecoltate. Ce să facă fermierii cu producția, dacă frigidere nu ajung catastrofal?”, se întreabă specialistul.

Potrivit lui Slusari, „în prezent, este tîrziu de vorbit despre erorile serioase comise de Guvern la evaluarea riscurilor de pe urma semnării documentelor cu UE sau mai exact lipsa acestora. Dar cel puțin pot fi întreprinse măsuri pentru a reduce consecințele negative? Astfel, după o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb, UE cere garanții bancare de la importatorii de producție moldovenească. De aceea, nu ar trebui să ne mire că în această perioadă am exportat în Europa tocmai 730 de tone de mere proaspete, 1600 de tone de prune, în condițiile în care recolta de prune se ridică la circa 60 de mii de tone?! Răspunsul este evident”, a subliniat directorul Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”.

„Deja este clar cu certitudine că cei 138 de milioane de lei promiși, dar care încă rămîn în aer, sînt o sumă insuficientă pentru a acoperi măcar o parte din pierderile cauzate de embargoul rusesc, la fel ca și fondul de subvenționare a agriculturii. Așa și nu am primit un răspuns clar în privința cauzei nealocării mijloacelor financiare necesare din fondurile Băncii Naționale a Moldovei, pentru a le permite angajaților din ramură să o păstreze. Guvernul tace cu stoicism, iar ținînd cont de faptul că mulți conducători de ministere vor degreva din funcții pe parcursul campaniei electorale, putem prognoza cea mai proastă variantă de evoluție a situației”, a conchis Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?