X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Pentru votul peste hotare al cetăţenilor moldoveni vor fi deschise circa 100 de secţii

9 oct. 2014,, 15:15   Societate
4048 0
Foto: tribuna.md
Pentru ca cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare să poată participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, vor fi deschise circa 100 de secţii de vot, a declarat ieri la postul de televiziune Moldova1, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a explicat că în conturile CEC deja sînt resurse pentru aceasta, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) lucrează asupra coordonării locului, numărului şi condiţiilor de deschidere a secţiilor de vot.

"Conform legislaţiei, secţii pot fi deschise la reprezentanţele diplomatice – ambasade şi consulate ale Moldovei peste hotare, de asemenea, este posibilă activitatea secţiilor exteritoriale", a spus Ciocan.

Pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc în Transnistria vor fi deschise nu mai puţin de 21 de secţii. Se presupune că la Chişinău vor fi deschise cel puţin 2 secţii, cîte una la Bălţi şi Cahul, iar restul – în apropiere de frontiera administrativă cu Transnistria.

"În cadrul acestora, fiecare cetăţean care va prezenta buletinul de identitate, va fi inclus în lista suplimentară şi poate vota pentru la oricare din cele 21 de secţii cu condiţia să fie domiciliat în apropierea secţiei date. Odată cu introducerea la aceste alegeri a registrului electronic, fiecare va putea vota o singură dată. Astfel, sperăm să excludem chiar şi cea mai mică probabilitate de falsificare a rezultatelor scrutinului. Vreau să le amintesc cetăţenilor că la aceste alegeri va fi imposibil de votat în baza paşaportului sovietic", a menţionat şeful CEC.

El a relatat că în ziua alegerilor, la fiecare secţie de vot va apărea un pliant cu listele finale ale candidaţilor în deputaţi din partea fiecărui partid, cu care se va putea familiariza fiecare doritor.

Ciocan a menţionat că la alegerile din 30 noiembrie vor fi mai puţini observatori internaţionali, comparativ cu anii precedenţi. El a explicat acest lucru prin faptul că "sistemul electoral al Republicii Moldova inspiră încredere organizaţiilor internaţionale".

"La noi s-a format democraţie electorală. Republica Moldova este una dintre puţinele ţări din spaţiul postsovietic unde puterea în stat se schimbă în urma alegerilor. În istoria statului nostru, după proclamarea independenţei, nu există nici un caz cînd puterea în stat a fost schimbată forţat", a subliniat preşedintele CEC.

Potrivit lui, CEC deja a trimis invitaţii organizaţilor internaţionale, cum ar fi OSCE, Consiliul Europei, CSI pentru a trimite observatori la alegerile parlamentare. Se aşteaptă venirea a circa 200 de observatori, pe cînd la alegerile precedente au venit circa 2000 de observatori. De asemenea, procesul de desfășurare a alegerilor parlamentare va fi monitorizat de peste 2500 de observatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?