X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Leul s-a proptit în plafonul de 15 MDL:$1 şi va continua să se deprecieze

9 oct. 2014,, 15:05   Economie
3808 0
Foto: noi.md
(Comentariul observatorului economic al agenţiei "Infotag", Alexandru Tanas)

Cursul leului moldovenesc a ajuns la un nou hotar psihologic al său, de 15 MDL:$1, şi, chiar în perioada imediat următoare va continua să se deprecieze, din simplul motiv că nu are sprijin de nicăieri.

Dealerii băncilor nu exclud faptul că moneda naţională, foarte curînd, va începe să doboare noi "recorduri" în descreşterea sa, dacă situaţia de pe piaţa valutară nu va suferi schimbări. Dealerii mai optimişti sînt de părere că, de fapt, cursul leului se va propti în cotaţia de 15 MDL:$1, dar acest lucru se va întîmpla nu atît de repede precum spun cei care "fac panică".

"În prezent, leul este lăsat în voia lui. În linii generale, acesta nu mai are de unde să-şi menţină poziţiile şi, cu atît mai mult, să se aprecieze. Afluxul de valută în ţară nu devine mai mare, ba dimpotrivă, piaţa simte o necesitate constantă de valută, mai ales, dolari SUA", a spus o sursă dintr-o mare bancă moldovenească.

În viziunea dealerului, lunile octombrie şi noiembrie sînt "moarte" din punctul de vedere al "alimentării valutare" a pieţei moldoveneşti, nu este cazul să ne aşteptăm ca intrările de valută străină în ţară să crească.

"Leul moldovenesc ar putea recupera, cel puţin, unele poziţii pe care le-a cedat atît de rapid în raport cu dolarul SUA, dar trebuie să existe premise serioase pentru aceasta. De exemplu, încasări de valută în volume mari, intrarea unor investiţii mari în ţară, dar, cu regret, aceasta nu se atestă", a explicat dealerul.

Mulţi participanţi la piaţă atrag, la unison, atenţia la un fenomen negativ pentru cursul leului – faptul că mari businessmeni retrag valuta peste hotare. "Am dori să sperăm că acest factor are un trend provizoriu, legat de alegerile parlamentare, după care, dacă va fi atins rezultatul dorit pentru business, valuta va începe să revină, încetul cu încetul, în ţară", a menţionat bancherul.

Specialiştii mai relevă comportamentul excesiv de calm al regulatorului pieţei, care nu intervine în situaţie, lăsîndu-i pe participanţii la piaţă să înţeleagă că deprecierea lentă a monedei naţionale reprezintă tocmai acel "rău mai mic", care, în situaţia ce se constituie în economia moldovenească, "convine majorităţii".

"În situaţia în care cursul în numerar al leului a doborît recordul istoric al descreşterii sale în raport cu dolarul SUA, regulatorul menţine indicatorii care convin partenerilor de dezvoltare externi ai Republicii Moldova. Prin aceasta, Banca Naţională le dă partenerilor un semnal că clientul este mai mult viu decît mort", spun analiştii pieţei, căzînd de acord că acum nicio evoluţie bruscă a cursului "în sus" sau "în jos" nu ar fi de dorit.

Poziţia de "neamestec" pe care a ales-o regulatorul coincide cu fundalul extern, cînd pe pieţele internaţionale se face observată tendinţa de apreciere a dolarului american.

"Petrolul, metalul, aurul, cerealele se cotează în dolari. Multe ţări depreciază conştient monedele naţionale, ceea ce scade preţurile la materiile prime şi resursele energetice strategice", afirmă dealerii, menţionînd că în luna septembrie deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul a fost în limita de 4%.

Referindu-se la prognoza cursului leului pentru luna decembrie 2014, unul dintre dealeri a spus că nu găseşte argumente în favoarea leului.

"Chiar dacă alegerile se vor desfăşura aşa precum şi le-au dorit cei care au scos o parte din active din ţară, pentru orice eventualitate, eu nu văd temeiuri mari pentru aprecierea leului. Pe de o parte, este puţin probabil ca economia să înregistreze o creştere de 7-8%, iar pe de altă parte, revenirea activelor retrase nu va oferi un salt economic. Cel mai probabil, vom fi martori la o evoluţie anemică a situaţiei, în care leului moldovenesc nu îi va rămîne nimic mai mult decît o depreciere lentă, dar constantă", a conchis dealerul.

Aici ar fi cazul să menţionăm că FMI recunoaşte "succesele Băncii Naţionale în ceea ce priveşte formarea flexibilă a cursului leului", ceea ce în viziunea specialiştilor fondului, "atenuează impactul presiunii din exterior".

FMI a constatat că politica monetar-creditară, promovată de bancă, este una "adecvată pe fundalul încetinirii continue a activităţii economice şi al fenomenelor deflaţioniste".

În viziunea analiştilor bancari şi a bancherilor, FMI a acordat regulatorului moldovenesc al pieţei un fel de "mînă liberă" pentru inacţiunea ulterioară în privinţa menţinerii cursului leului în raport cu dolarul SUA. Amintim că experţii FMI nu primul an au atenţionat autorităţile Republicii Moldova asupra unui leu "excesiv de solid", recomandînd pe toate căile slăbirea acestuia. Singurul lucru care poate fi spus cu o anumită doză de certitudine este că regulatorul va face "slăbirea" lentă, pentru ca aceasta să nu fie percepută atît de dureros de participanţii la piaţa valutară şi de populaţia ţării.

În Legea bugetului de stat pentru anul 2014, cursul mediu ponderat al leului în raport cu dolarul SUA va fi de 13,5 MDL:$1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?