X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Valeriu Chiveri reprezintă Moldova la şedinţa Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe din CSI la Minsk

9 oct. 2014,, 14:15   Societate
2920 0
Foto: trm.md
Şedinţa Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe (CMAE) din CSI are loc joi la Minsk. Moldova la acest for este reprezentată de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Valeriu Chiveri.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la organizatorii evenimentului, ordinea de zi include 13 subiecte ce vizează cele mai importante direcţii de activitate a Comunităţii. Reprezentanţii ministerelor de externe vor discuta direcţiile viitoarei extinderi a interacţiunii multilaterale, vor face schimb de opinii pe temele actuale de pe ordinea de zi internaţională.

În contextul pregătirilor pentru serbarea în 2015 a 70 de ani de la victoria ţărilor sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, miniştrii vor examina proiectul de adresare a şefilor statelor membre ale CSI către popoarele Comunităţii şi societăţii internaţionale.

La şedinţă urmează să fie coordonate o serie de documente ce vizează dezvoltarea cooperării în domeniul umanitar, inclusiv deciziile pe proiectul planului de evenimente prioritare în domeniul cooperării umanitare pe anii 2015-2016, pe proiectul planului de evenimente de realizare a Strategiei de dezvoltare a cooperării în domeniul turismului, precum şi cu privire la acordarea statutului organizaţiilor de bază ale statelor membre ale CSI în domeniul păstrării şi restabilirii patrimoniului scris, a cinematografiei, culturii şi artei.

În cadrul blocului subiectelor ce vizează ordinea publică miniştrii vor examina proiectele programului de cooperare în domeniul combaterii migraţiei ilegale pentru anii 2015-2019, concepţia de cooperare în combaterea traficului de fiinţe umane, precum şi se vor familiariza cu activitatea Consiliului comandanţilor trupelor de grăniceri pentru consolidarea securităţii la frontierele externe ale statelor membre ale CSI.

Consiliul anticipează summitul şefilor statelor membre ale CSI, care va avea loc pe 10 octombrie. La for va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Cu el, la Minsk va merge şi secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, viceministrul Economiei Octavian Calmîc şi ambasadorul Republicii Moldova în Belarus, Gheorghe Hioară.

Ordinea de zi a reuniunii şefilor de state din CSI de la Minsk include 17 subiecte ce vizează cooperarea politică, interacţiunea în domeniul securităţii şi umanitar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?