X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Găinile au încetat ouatul și …ouăle s-au scumpit

7 oct. 2014,, 13:00   Economie
6780 3
Foto: esp.md
„Nu este nimic deosebit în faptul că 10 ouă de găină acum costă 16-17 lei. Este un fenomen normal pentru perioada octombrie-ianuarie, cînd păsările din gospodăriile țărănești încetează ouatul.” Astfel a explicat pentru NOI.md scumpirea bruscă a ouălor directorul general al ÎS „Avicola-Moldova”, Ion Bîzgu.

Interlocutorul a precizat că pînă la 60% din necesitățile populației țării în ouă de găină sînt acoperite de gospodăriile țărănești și fermele mici. Bineînțeles, în aceste locuri este imposibil de evitat variațiile sezoniere de temperatură și odată cu venirea frigurilor capacitatea de producție a ouălor scade. Respectiv, micșorarea ofertei provoacă creșterea prețurilor.

„În această perioadă deja cumpărătorul oarecum subvenționează producția de ouă, or, în perioada aprilie-septembrie, producătorul este nevoit să vîndă ouăle practic la prețul de cost din cauza ofertei foarte mari pe piață”, a explicat specialistul.

Anticipînd întrebarea logică, de ce nu se poate de organizat producția de ouă astfel, încît în lunile cînd pe piață este un deficit de acest produs, Ion Bîzgu a spus că așa ceva este posibil, dar există o problemă. Pentru aceasta este nevoie de crescut, pînă în sezonul respectiv, un anumit număr de găini (ceea ce impune cheltuieli), care să fie „exploatate” doar 4-5 luni. Mai mult nu are sens, deoarece surplusul de ouă pe piață numai va spori pierderile.
„Nu merită, există o experiență amară în acest sens. Dar cumpărătorii se pot alina cu gîndul că în sezonul primăvară-vară ouăle nu vor costa mai mult de 6 lei, iar dacă e să recalculăm prețul anual, atunci vom avea un preț destul de rezonabil”, a menționat Bîzgu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?