X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

„Letopisețul Țării Moldovei” de Miron Costin a fost tradus în limba rusă

7 oct. 2014,, 12:15   Societate
5602 0
Foto: noutati.md
Jurnalistul, scriitorul, mai nou, traducătorul Mihail Lupașco își va prezenta la Chișinău traducerea în limba rusă a Letopisețului Țării Moldovei scris de cronicarul moldovean Miron Costin, relatează NOI.md cu referire la newsmoldova.md

Proiectul este susținut de revista cultural-intelectuală „DA” (Dialog ЕvrАsya) și Biblioteca Națională „Vasile Alecsandri”.

„Letopisețul lui Miron Costin a fost editat cu suportul financiar a conaționalului nostru Vitalie Socican, care acum este stabilit cu traiul peste hotare. La prezentare vor participa istorici, jurnaliști, scriitori, reprezentanți ai societății civile și ai uniunilor de creație”, a declarat Mihail Lupașco.

Potrivit lui, munca asupra traducerii a durat un an și jumătate. Cel mai greu a fost de tradus arhaismele limbii moldovenești vechi. Pentru a înțelege mai bine cuvintele arhaice, autorul le-a atașat echivalentele lor moderne.
„Miron Costin scria conform tradiției bizantine, anime astfel erau scrie letopisețele în Rusia, Bulgaria și Grecia. Însă, ținînd cont de specificul studiilor obținute în Polonia, lucrarea lui Miron Costin posedă și caracteristici ale cronicilor occidentale. Trebuie menționat că autorul în unele locuri se ridică și la nivelul publicisticii”, a relatat jurnalistul.

„Costin se pronunța pentru ieșirea Moldovei de sub suzeranitatea turcească și trecerea ei în supușenia Poloniei. În lucrarea cronicarului se combină orientarea propolonă cu durerea și teama pentru soarta țării natale. Citind „Letopisețul Țării Moldovei” de Costin, în care sînt descrise evenimente din secolul XVII, se poate observa că istoria se repetă și problemele de atunci sînt actuale pentru Moldova și astăzi”, a conchis Lupașco.

Prezentarea traducerii letopisețului va avea loc la Chișinău, în incinta Bibliotecii Naționale, pe 12 octombrie, cu începere de la ora 12.00.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?